Dag 2b september 2014

Van de Baisse de Valmasque naar de Refuge de Nice

We beëindigden het eerste deel van onze eerste dag aan merkpunt 96 waarbij we na een ruige afdaling vanaf de Baisse de Fontanalba op 2574 m hoogte aan de voet van “Lac du Baso”” op 2366 meter hoogte aankwamen. Een hoogteverschil van 208 meter om een afstand van net iets meer dan 500 meter te overbruggen.

DSC02399Zoals reeds gesteld is dit het kruispunt waar we het jaar ervoor, in september 2013, reeds voorbijkwamen. Slaan we rechts af, dan gaat het via “Lac du Basto”, “Le Lac Vert” en “Le Lac Noir” naar de Refuge de Valmasque.DSC02412

Vanaf merkpunt 96 moeten wij echter nog een 500 meter naar links, naar merkpunt 95 op 2363 meter hoogte. Hier bevindt zich het kruispunt om enerzijds via de beklimming van de Baisse de Valmasque (2549 meter hoogte) naar de Refuge des Merveilles (cfr. tocht van september 2013) te gaan of via de Baisse de Basto op 2963 meter hoogte naar de Refuge des Merveilles te gaan.

En het is deze laatste mogelijkheid die op deze septemberdag van 2014 op het programma staat. Evenzeer een ruige beklimming met ook hier enkele steenbokken die ons pad kruisen.

DSC02415

Maar dus nu naar de beklimming van de Baisse du Basto op merkpunt 401. Een hoogteverschil van 330 meter te overwinnen over een afstand van circa 2 kilometer. Niet zo heftig en niet zo ruig als de beklimming van merkpunt 96 naar de Baisse de Fontanalba, maar toch ook niet te onderschatten.

Op het vlak van bewegwijzering is het vanaf merkpunt 94 wel heel eenvoudig omdat we de rood/witte markeringen van de GR 52 kunnen volgen. Ten minste voor zover die niet onder een plak sneeuw zijn terecht gekomen want wegens een lange en late winter was er nog flink wat sneeuw overgebleven. Soms is het dan ook wat improviseren.

Gedetailleerde informatie over onder meer deze GR 52, maar ook over GR 5 en GR 52A) is te vinden in de topogids “La Grande Traversée des Alpes / Le Mercantour / Vallée des Merveilles). Dit boekje is in ons land vlot verkrijgbaar. Wij kochten bv. ons exemplaar in de winkelketens “AS Adventure”. Online is dit boekje bv. te koop bij de Nederlandse reisboekwinkel “De Zwerver”. Het traject zoals hij hier op deze webpagina beschreven, is wel in de tegenovergestelde zin zoals beschreven in de topogids.

Baisse de Basto

Vanaf de Baisse de Basto (merkpunt 401) gaat het trouwens over ruig terrein met grote rotsblokken maar eenmaal 300 meter gedaald, waarbij het op het einde over een afstand van 500 meter  een hoogteverschil van 114 meter, is het gedurende een kleine kilometer vrij vlak terrein langs enkele meertjes waarvan het laatste en het grootste “Lac Nire”. Vanaf “Lac Nire” daalt het dan zo’n 100 meter tot aan de “Refuge de Nice” of voluit “Refuge de Nice ou Victor de Cessole” (eerst merkpunt 418 en daarna merkpunt 417).

Zoals reeds bij de inleiding van deze tochtbeschrijving vermeld, hadden we die dag toch wat (te) veel hooi op onze vork genomen. Niet zo direct fysiek maar wel omdat we pas kort na 19.00 uur in de refuge aankwamen en dat is op tal van vlakken wel rijkelijk laat. Ook het weer, met lage bewolking en wat druilregen, zat ons eveneens niet echt mee.

Maar juist omdat ook het beste weer na 16.00 uur behoorlijk kan omslagen is het toch best om de tochten niet te lang te maken. Ergens aankomen tussen 16.00 uur en 17.00 uur zou een streefdoel moeten zijn. Bij mooi weer is er dan nog altijd de mogelijkheid om, zonder rugzak, de omgeving van de refuge wat te verkennen.

Maar goed: we kwamen in de “Refuge de Nice” aan net nadat het avondmaal was opgediend. Maar uiteindelijk kregen we dan toch door de al bij al zeer gastvrije uitbare Christophe Fournier ook een warme maaltijd opgediend.

Klik hier om verder te gaan naar het verslag over de 3de dag.

Share this: