Openbaar vervoer

VOORAFGAANDE OPMERKING:

Alle dienstregelingen die hierna worden verstrekt, zijn louter indicatief en steeds onder het grootste voorbehoud. Deze informatie kan namelijk steeds wijzigen terwijl deze website niet de ambitie heeft om dit soort informatie up-to-date te houden. De hiernavolgende info moet dan ook steeds geverifieerd worden in functie van de concrete reisdata van de geïnteresseerden.

Uitvalsbasis Nice

Voor wie zich wil beroepen op het openbaar vervoer, is Nice de meest aangewezen uitvalsbasis. Nice zelf is vanuit België (en Nederland) zowel bereikbaar per trein als per vliegtuig.

Zo is er bijvoorveeld dagelijks een rechtstreekse TGV vanuit zowel Brussel-Zuid als Lille Europe De laatste jaren zijn de dienstregelingen van deze treinen jaar na jaar onaantrekkelijker geworden. Er zijn wel enkele alternatieven waarbij kan worden overgestapt, bv. in Marseille-St.-Charles waarbij we in 2019 op de heenreis vanuit Lille nog eens supplementair moeten overstappen in het TGV-station van de luchthaven Charles-de-Gaulle.

Waar ook vanuit Lille flink is geschrapt in de klassieke TGV-verbindingen, is er vanuit deze Noord-Franse stad nu wel een verhoogd aanbod  aan lagekosten-TGV’s van de geprivatiseerde SNCF-dochter OUI-sncf.

Het kan ook via Parijs maar in de lichtstad dient echter te worden veranderd van station (RER of metro) en voor wie zwaar bepakt is, is dat mogelijks minder interessant.

Meer info op o.a. de website van de NMBS èn op de website van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF.

Voor info over vluchten van en naar Nice en voor de bereikbaarheid van het stadscentrum en het SNCF-station vanuit de luchthaven, is er de volgende interessante website: http://www.vliegveldinfo.nl/vliegvelden/nice-airport/.

De afstand tot het stadscentrum van Nice bedraagt circa 7 km. Tramlijn 2 brengt je sinds juni 2019 tot aan de Rue Jean Médecin, dat is in het hartje van de stad en op een boogscheut van het SNCF-station. In december 2019 vormt dan het sluitstuk waarbij tramlijn 2 zal doorgetrokken worden naar zijn definitieve eindpunt aan de haven van Nice (cfr. ferry’s naar Corsica !).

Tevens komt in december 2019 tramlijn 3 in dienst: deze verbindt de luchthaven met het noord-westen van de stad (cfr. vallei van de VAR). De tramlijn komt voorbij o.m. voorbij 2 grote sportcentra (“Stade Allianz Riviera” en  “Grand Arénas”) en een groot winkelcentrum. Aan de eindhalte Saint-Isidore is er aansluiting met spoorlijn naar Digne, uitgebaat door de Chemins de Fer de Provence, wat een alternatieve toegangspoort is voor het westelijke hooggebergte.

Het sinds december 2019 voltooide tramnet ziet er dan als volgt uit:

Eenmaal in Nice kan men dan per bus of per trein doorreizen naar het natuurpark. Met de trein komt men in St.-Dalmas-de-Tende en Tende van waaruit het dan te voet verder kan naar het natuurpark.

Met de bus gaat het via de vallei van de Var naar onder meer Isola 2000 en Saint-Martin-Vésubie. Maar daarover verder meer.

Per trein naar Tende en naar St.-Dalmas de Tende

Het stadje Tende bevindt zich op de grens met Italië en bevindt zich op enkele kilometer van het Natuurpark Mercantour terwijl het meest oostelijke deel van het natuurpark zich op het grondgebied van Tende bevindt). Het is ook het enige stadje in de nabijheid van het natuurpark dat te bereiken is per trein. Daarenboven is het spoorlijntje dat Nice met Tende verbindt en bekend als de “Train des Merveilles”, vrij spectaculair en op zich al de moeite waard.

De dienstregeling vanuit Nice naar Tende ziet er van02/08/2022 tot 02/10/2022 als volgt uit:

Opvragen van dienstregelingen (lijn 5) kan via website “SNCF – TER Sud” : https://www.ter.sncf.com/sud-provence-alpes-cote-d-azur/horaires/recherche

Overnachten in Tende kan inhet familiale en vrij goedkope “Hôtel du Centre” maar voor trekkers is er ook de zeer goedkope Gîte d’étape “Les Carlines”Het hotel bevindt zich vlakbij het station. De Gîte bevindt zich iets verderop, op circa 1 km van het station, maar heeft een prachtig uitzicht op het stadje, is ook enigszinds goedkoper en bevindt zich vlakbij de start van de zuidelijke wandelroute naar Castérino via Lac des Mesches.

Per bus naar o.m. Saint-Martin-Vésubie en Isola 2000

Rando-bussen

Tijdens de weekends van 5/6 juli 2019 en 22 september 2019 zijn er nog even de Rando-bussen van buslijnen 730 en 740 vanuit het busstation “Vauban”. Deze buslijnen richten zich voornamelijk tot zij die één enkel wandeldagje of één enkel weekend in het hooggebergte willen doorbrengen. Hier dragen deze buslijnen nog de vroegere nummering van de reguliere lijnbussen want sinds 2 september 2019 zijn de reguliere lijnbussen hernummerd en kregen ze een nieuw vertrekpunt aan de luchthaven van Nice.

De buslijn van Nice naar Saint-Martin-Vésubie is omgedoopt tot lijn 90 en vertrekt in de omgeving van de luchthaven (halte “Grand Arénas).

Reguliere buslijnen 90, 91 en 92

Zoals eerder vermeld zijn er ook de reguliere bussen die sinds 2 september 2019 als buslijnen 90, 91 en 92 door het leven gaan. Maar ook van deze bussen zijn er dagelijks slechts enkele bussen per dag. Deze bussen vertrekken niet langer in het busstation “VAUBAN” maar wel in het nieuwe multimodaal knooppunt “GRAND ARÉNAS”, vlakbij de luchthaven:

Lijn 90 naar Saint-Marin-Vésubie en La Bolline (Valdeblore)

Tot dusver namen wij enkel de bus naar of vanuit Saint-Martin waarbij we dan per taxi de verplaatsing maakten naar Le Boréon of Madone de Fenestre (wij betaalden voor deze taxi circa 50 euro voor een enkele reis). Eenmaal maakten we te voet de verplaatsing van Madone de Fenestre naar Sain-Martin-Vésubie (een mooie tocht die we in september 2019 in omgekeerde richting herdoen).

Saint-Martin-Vésubie is in elk geval zeer goed gelegen en biedt ook ter plaatse heel wat wandelmogelijkheden. Toch één tip: probeer op woensdagen Saint-Martin-Vésubie te vermijden want dan hebben de meeste handelszaken hun wekelijkse sluitingsdag en zou het wel eens moeilijk kunnen zijn om aan proviand te geraken of om een restaurantje open te vinden. De weinige restaurantjes die ’s avonds open zijn, hebben maar een geringe capaciteit en zijn dan hopeloos volzet.

Zoals eerder vermeld vertrekken deze bussen niet meer in het busstation “Vauban” maar wel aan de luchthaven, en meer bepaald aan de nieuwe halte “Grand Aréna”. Van maandag tot zaterdag is dat om 08.00 uur, om 16.30 uur en om 18.30 uur met respectievelijke aankomst in Saint-Martin-Vésubie om 09.15 uur, 17.45 en 19.45 uur. Aankomst in La Bolline (Valdeblore) is 30 minuten later. Op zondag is er enkel de morgenbus met vertrek om 08.00 uur en aankomst in Sint-Martin-Vésubie om 09.15 uur en in La Bolline en09.45 uur.

Mogelijks zetten de nieuwe tramlijnen er de automobilisten er toe aan om met hun wagen buiten Nice te blijven want voor de nieuwe tramlijnen in werking traden kenden beide avondbussen in het geval van belangrijke sport- of andere manifestaties in de omgeving van “Stade de Nice” belangrijke vertragingen bij aankomst in Saint-Martin (soms tot 45 minuten en meer). Maar hopelijk behoort dit tot het verleden. 

Om terug te keren vanuit La Bolline en Saint-Martin-Vésubie naar Nice zijn er van maandag tot zaterdag bussen met vertrek in La Bolline om 05.30 uur, 9.45 uur en om 15.30 uur. Vanuit Saint-Martin-Vésubie is dat om 06.00 uur, 10.15 uur en 16.00 uur met respectievelijk aankomst in Nice-Grand Arénas (= vlakbij de luchthaven) om 07.20 uur, 11.30 uur en 17.20 uur.

Op zondag is er één enkele bus met vertrek in La Bolline om 18.00 uur en in Saint-Martin-Vésubie om 18.30 uur en aankomst in Nice-Grand Arénas om 19.50 uur.

De actuele prijs voor deze busritten moet nog worden opgezocht maar enkele jaren geleden betaalden we € 2,00 per rit voor losse tickets en € 1,50 per rit met een vooraf gekochte 10-ritenkaart. Strikt genomen kwam daar nog € 5,00 bij voor bv. rugzakken die niet mee mogen in de bus zelf maar die een plaatsje krijgen in de bagageruimte van de bus maar de verschillende keren dat we van die bus hebben gebruik gemaakt, hebben we deze toeslag niet hoeven te betalen.

Overnachten in Saint_Martin-Vésubie kan o.m. in de plaatselijke gîte d’etape “La Rouguiere”.

Aansluitingen naar Madone de Fenestre en Le Boréon

Zoals hierboven beschreven is er in juli en augustus een navettebusje in aansluiting met de eveneens hiervoor beschreven Rando-bussen. Tijdens onze vorige trektochten deden we voor deze transfers beroep op de plaatselijke taxi-maatschappij met vestiging in Le Boréon. Tel. 06 15 12 64 81. Een enkele rit van Saint-Martin koste ons (in dit geval voor twee personen) wel net geen € 50,-.

Er moet echter nog worden nagegaan in hoeverre deze taximaatschappij nog actief is.

Lijn 91 (ex 740) naar Isola (Village) en naar Auron (Saint-Etienne-de-Tinée)

Ook hier zijn er sinds 2 september 2019 van maandag tot zaterdag 3 bussen per dag en deze bussen vertrekken eveneens in Nice-Grand Arénas, vlakbij de luchthaven van Nice, dit om 08.00 uur, 16.00 uur en 18.30 uur. De bus met vertrek om 08.00 uur in Grand-Arénas rijdt eveneens op zon- en feestdagen. Aankomst in Isola Village om 09.30, 17.30 uur en 20.00 uur en in Auron om 10.00 uur, 18.00 uur en 20.30 uur.

In de richting van Nice vertrekken deze bussen van maandag tot zaterdag om 08.30 uur en 16.00 uur in Auron en om 09.00 uur en 16.30 uur in Isola Village. Aankomst in Nice-Grand Arénas om 10.30 uur en 18.00 uur. Op zon- en feestdagen vertrekt de bus in Auron om 16.00 uur en in Isola Village om 16.30 uur om in Nice-Grand Arénas aan te komen om 18.00 uur.

De prijs voor deze bustrajecten moet nog worden opgezocht maar er mag worden aangenomen dat deze prijs dezelfde is voor een busrit naar Saint-Martin-Vésubie en La Bolline (zie hier boven).

Lijnen 92 (ex 750) naar Isola 2000

Lijn 92 rijdt enkel maar tijdens de zomervakantie, maar daar zijn op dit moment (02/09/2019) geen verdere details over bekend.

Meer info over het openbaar vervoer in en rond Nice:

Share this: