Proloog september 2015

De voorbereiding van deze derde trektocht door het natuurpark “Mercantour” kenmerkte zich enigszins door besluiteloosheid. In 2015 hadden we reeds het oostelijke deel van het natuurpark van oost naar west (van Tende naar Saint-Martin-Vésubie) doorlopen en de vraag was wat we daar nog konden aan toe voegen. De verkenning van een deel van de Italiaanse kant van het natuurpark (het Parco Nazionale di Alpi Marittime), was een optie maar bezorgde ons toch ook enige reserves.

Mensen die we bij voorgaande tochten hadden ontmoet, waren alvast zeer te spreken over de kwaliteit van de Italiaanse berghutten, die niet moet onderdoen voor de Franse berghutten, maar het taalprobleem zorgde voor de nodige terughoudendheid. Daarenboven bleken de Italiaanse berghutten die we op het oog hadden, de Rigfugio di Pagari en de Rifugio Soria Elena, reeds in de tweede helft van september gesloten.

Bij telefonisch contact met de uitbater van de Rifugio di Pagari bleek dit echter het minste van de zorgen: wij hadden hem maar enkele dagen voor onze aankomst te bellen en wanneer het weer dat toeliet, dan konden we zonder problemen bij hem overnachten. Gelet op het gunstige weervenster dat in het verschiet lag, kon dat dan ook geen probleem opleveren.

Vanuit de Rifugio Pagari wilden we in eerste instantie naar de Refuge de Valmasque maar omdat we geen referenties vonden voor  een korte en veilige route, besloten we daarvan af te zien en via de Rifugio Soria Ellena terug te keren.

Maar tijdens de tweede helft van september in de Sorio Ellena overnachten, bleek niet zo eenvoudig. Daar dienden we één dag voor onze daar voorziene aankomst (op dat moment zouden we in de Rifugio di Pagari vertoeven) nog eens telefonisch contact op te nemen. Gelukkig was er, in tegenstelling met de Franse berghutten die dan wel over internet via sateliet beschikken, ook telefoon in de Refugio di Pagari

Gelet op het gunstige weervenster namen we dan ook beide refuges in onze planning op en zouden we daarna via Le Boréan naar Saint-Martin-Vésubie terugkeren.

Dit was dan ook de tocht die we hadden voorbereid. Tijdens de trektocht liep het echter enigszins anders…

Klik HIER om de info over dag 0 terug te vinden.

Share this: