Rifugio Pagari

Tijdens onze trektocht van 2015 willen we voor een eerste keer de Frans-Italiaanse grens oversteken en ook eens wat op Italiaans grondgebied stappen. Op het internet hadden we een aantal positieve en zelfs wat hilarische verhalen gelezen over de net over de grens gelegen Rifugio Federici Marchesini, beter bekend onder de naam Rigufio Pagari, en zijn wat extraverte, energieke en exentrieke maar zeer gastvrije uitbater die ook flink wat Engels en ook een mondje Frans praat. Communiceren met die man kan en mag dan ook geen probleem zijn. Je kan er het door de uitbater eigenhandig en ter plaatse gebrouwen bier “Pagarina” drinken, wat de berghut meteen ook tot de “hoogste brouwerij van Europa” zou bekronen.

Met zijn 2627 meter boven de zeespiegel is dit wel een van de hoogst gelegen berghutten uit de brede omtrek. Dit houdt in dat de refuge maar bewaakt is van half juli tot half september. Wanneer het weer dit toelaat kan men, mits een telefoontje vooraf, er echter nog altijd terecht tot eind september.

Vroeg reserveren is doorgaans een noodzaak want met zijn slechts 24 bedden  verspreid over 3 slaapzalen is dit een vrij kleine refuge (verder zijn er ook nog 3 toiletten en 1 douche).

De uitbater van de refuge mailen op rifugiopagari@libero.it kan enkel van eind september tot half juni. Buiten deze periode contacteert men hem het best telefonisch via het nummer 0039 0171 978398. Daarop dient u uw reservatie te bevestigen bij middel van de betaling van een voorschot van 15 euro per persoon en dit ten laatste 15 dagen voor de datum van aankomst. Zo niet wordt de eerder gemaakte reservatie geannuleerd. Betalen kan daarbij het best via de PayPal-knop onderaan de reserveringspagina op de website of via een Europese overschrijving (IBAN: IT07K0690646050000000013674 / BIC: BREUITM1162 (Bre Banca 0162)) .

Tijdens de rustiger periodes (bv. tijdens de tweede helft van september, voor zover het weer dit toelaat) zijn mits een simpel telefoontje echter ook last-minute reservaties mogelijk. In dat geval dient men geen voorschot te betalen.

Buiten de periode dat de refuge bemand is en waarin er warme en andere maaltijden zijn te verkrijgen (van half juni tot eind september) kan men met maximaal 6 personen terecht in de winterrefuge. Daar vindt men naast 6 bedden ook nog dekens en een noodtelefoon.

De uitbater is tijdens het zomerseizoen vanaf 16.00 uur telefonisch te bereiken in zijn berghut. In de loop van de dag zet hij zich ijverig in om de bergpaden in de omgeving van zijn hut te bewegwijzeren en onderhouden.

Tarieven (zomer 2015)

De Refugio Pagari is een refuge van de Club Alpino Italiano (CAI).  De CAI-korting is ook van toepassing op sommige clubs en federaties uit de omringende landen. Zo is deze korting ook te verkrijgen op vertoon van een lidkaart van de (Vlaamse) “Klim- en Bergsportfederatie” (KBF). Meer info op de website van de KBF.

Leden van de Klim- en Bergsportfederatie genieten van een belangrijke korting wanneer ze gebruik maken van de refuges van de Club Alpin Français (CAF) en van de Club Alpino Italiano (CAI)..

Hierna worden enkel de prijzen “niet-CAF” weergegeven:

Overnachting in slaapzaal:
 • Enkel overnachting: € 26,00
 • Ontbijt: € 11,00
 • Halfpension (avondmaal, overnachting, en ontbijt): € 52,00 (prijs onder voorbehoud)
 • Warme douche (enkel op de momenten dat er stromend water beschikbaar is): € 5,50

Klik hier voor het raadplegen van de gedetailleerde prijzenlijst in het Frans

Diverse info’s

 • Uitbater: Pittavino Andrea
 • Ligging:  zie Google Maps
 • Vaste telefoon:
  • Tijdens het zomerseizoen: 0039 0171 978398 (van half juni tot eind september, vanaf 16.00 uur; gedurende de dag zet de uitbater zich in voor het bewegwijzeren en onderhouden van de bergpaden in de omgeving van zijn hut)
  • Buiten het zomerseizoen: 0039 380 7108075 (van eind september tot half juni)
 • Fax: niet aanwezig of niet bekend
 • Gesproken talen: Italiaans, Engels, Frans
 • Betalingen:  voorschot via PayPal of via Europese overschrijving; restbedrag contant
 • Link naar website
 • E-mail (enkel buiten het zomerseizoen, m.a.w. enkel van eind september tot half juni)
Share this: