Trektocht september 2013

Overzichtskaart trektocht 2013

Door op de kaart te klikken komt men bij de interactieve tracks op gpsies.com

Luchtfoto 3-daagse 2013

Luchtfoto van de 3-daagse (klik op de foto om uit te vergroten)

Onze trektocht in september 2013 was onze eerste en tevens ook gemakkelijkste tocht in het Franse Nationaal Natuurpark Mercantour. Voor het eerst sinds lang overnachtten we opnieuw in een berghut en daarbij waren de vorige ervaringen uiterst beperkt.

Vandaar dat voor een tocht werd gekozen waarbij alle risico’s werden vermeden: geen kans om verloren te lopen, gemakkelijke en goed gemarkeerde paden en beperkte hoogtes, al is dat laatste in het natuurpark Mercantour relatief want de beide aangedane réfuges lagen op circa 2.100 meter boven de zeespiegel.

Uit noodzaak startten wij deze 3-daagse trektocht in het stadje Tende, dat per trein te bereiken is vanuit Nice. Maar wie er met de eigen wagen heengaat, kan de wagen parkeren aan ofwel Lac des Mesches (1434 m) of in Castérino (1543 m), wat toch al een flinke brok hoogteverschil uitmaakt.

Meteen maakt dat de tochten van de eerste en de laatste dag ook beduidend minder lang.

Naast de beschrijving van de tochten is er verder nog heel wat randinformatie te vinden.

Het is een mooie maar niet echt moeilijke tocht, uiterst geschikt voor beginners. Één punt is technisch wat moeilijker, en dat is tijdens de tweede dag het oversteken van de “Baisse de Valmasque”, met zijn 2549 meter meteen ook het hoogste punt van deze driedaagse trektocht.

 

Het hoogste punt van de 3-daagse trektocht in september 2015 bevond zich halverwege de 2de dag: de Baisse de Valmasque op 2549 meter hoogtte.

Het hoogste punt van de 3-daagse trektocht in september 2015 bevond zich halverwege de 2de dag: de Baisse de Valmasque op 2549 meter hoogte. Zoals de tocht beschreven is (van noord naar zuid) is deze ‘hindernis’ het gemakkelijkst te nemen omdat het pad nodig om een hoogteverschil van 236 meter te overwinnen, niet echt steil te noemen is. In de tegenovergestelde richting bedraagt het te overwinnen hoogteverschil slechts 126 meter maar de helling is veel steiler. Dit laatste wordt dan gecompenseerd door een zigzag-pad met grote omhalen.

Die tweede dag is zeer mooi en ook de eigenlijke beweegreden voor deze driedaagse trektocht.

DSC05165 (2) DSC05168 DSC05189 (2) DSC05205 DSC05214 (2)

Op deze tweede dag maakten we ook kennis met de “Vallée des Merveilles”, bekend om zijn historische rotsgravures.

Enkele filmpjes over de Vallée des Merveilles is te vinden op de volgende pagina van deze site: http://mercantour-trekking.duurzaam-mobiel.be/vallee-des-merveilles/.

Nawoord:

In de zomer van 2016 maakten Ellen Maertens en haar vier kinderen deze tocht in omgekeerde zin. Haar zoon August maakte van deze tocht ook volgend beeldverslag:

Share this:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.