Tochten

VOORAFGAANDE OPMERKING:

Wij maakten onze tochten steeds in de maand SEPTEMBER. Voor zij die in juli of augustus door het natuurpark willen trekken, moeten echter  twee belangrijke kanttekeningen worden gemaakt:

Eerst en vooral dient men te beseffen dat het er vrij druk kan zijn. De refuges maanden vooraf reserveren is dan een absolute noodzaak terwijl het nauwkeurig plannen minstens even belangrijk is. Juist omdat de refuges dan quasi dagelijks volzet zijn, zit het er niet in om ter plaatse te gaan improviseren en op het laatste moment een andere overnachtingsplaats te gaan kiezen.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de weekends in september omdat dat de sportievelingen van de Azurenkust en achterland van deze laatste weekends profiteren om nog even de bergen in te trekken. Anderzijds houden verschillende refuges tijdens een weekend in september een feestje naar aanleiding van het seizoeneinde, wat dan ook noopt het bordje VOLZET voor te hangen.

Een tweede belangrijke opmerking is dat, afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw de voorbije winter er in de wat hoger gelegen gebieden nog flink wat sneeuwplekken kunnen aanwezig zijn. Zeker in in juni en zelfs juli moet daarvoor worden opgepast maar sommige jaren kunnen die sneeuwplekken ook in groten getale aanwezig zijn in de maand september. Alleen daarom zijn wandelstokken hier niet zo’n slecht idee.

Tot dusver maakten wij in dit nationaal natuurpark vijf trektochten (september 2013 en september 2014, september 2015, september 2016 en September 2017 (waarbij we tijdens die drie laatste tochten aan de andere kant met de bergketen ook kennis maakten met het Italiaanse park Parco naturale Alpi Marittime). De Italiaanse kant ligt echter op de noordflank wat er voor zorgt dat de temperaturen er wat lager zijn dan aan Franse kant en ook dat de kans op sneeuwplekken er ook groter is.

Op dit moment is de gedetailleerde beschrijving beschikbaar van de tochten die we gemaakt  in september 2013,  september 2014 en in september 2015. Van onze vierdaagse tocht in september 2016 is op dit moment reeds een eerste verslag beschikbaar in de blog-afdeling, dit in afwachting dat dit nog verder uitgewerkt wordt opgenomen bij de eigenlijke tochtverslagen. In diezelfde blogafdeling is trouwens ook reeds een vooruitblik te vinden op onze geplande trektocht voor september 2017. Van deze laatste tocht is vooralsnog geen verslag terug te vinden terwijl wij in september 2018 uitzonderlijk geen trektocht op het programma hadden staan.

Ondertussen is er op mijn website ook een pagina met weersvooruitzichten beschikbaar. Deze pagina geeft voor de 7 komende dagen de weersvooruitzichten voor 3 in het gebied belangrijke referentiepunten.

Alle tochten die in deze site aan bod komen, staan uitgetekend op een digitale stafkaart. Deze kaarten zijn te vinden op http://www.gpsies.com. Op een aantal pagina’s van deze site worden kaartmateriaal en hoogteprofielen van GPSies ingesloten zodat dit kaartmateriaal interactief vanuit deze website kan worden geraadpleegd. Bedoeling is om dit te veralgemenen maar waar dit nog niet het geval is, wordt nog gebruik gemaakt van statische schermafbeeldingen met link naar de betrokken kaart op GPSies.

Op mijn gpsies-account zijn de tochten ingedeeld per jaar en samengebracht in een groep:

In dit gpsies-account is er ook een groep met ontwerpen van tochten. Dit zijn trajecten die ter voorbereiding werden uitgetekend maar die uiteindelijk nog niet werden gebruikt. Wellicht komen deze reeds uitgetekende trajecten later nog wel van pas.

In de tochtverslagen zelf is er wat de Franse paden betreft, voortdurend sprake van genummerde merkpunten. Dit zijn handige referentiepunten die zowel terug te vinden zijn op stafkaart als in het veld. Aan de hand van de tochtbeschrijvingen is het dan ook mogelijk de tochten mee op de stafkaart te volgen.

De trektochten die hier worden besproken tussen de stadjes Saint-Martin-Vésubie en Tende, voor zover ik weet toch wel het mooiste deel van het natuurpark Mercantour. Het natuurpark strekt zich echter ook uit ten westen van het stadje Saint-Martin-Vésubie. Op deze site zal je daar dan ook helaas geen info over vinden. Maar wie wel dit deel van de Mercantour wil verkennen of wie niet genoeg heeft met de wandelsuggesties die op deze site te vinden zijn, kan ook een zijn licht opsteken bij de uitstekende Franse site van Altituderando. Specifiek over de Mercantour zijn daar 244 één- of meerdaagse wandelingen in het natuurpark te vinden. In totaal zijn op deze site 5784 bergrando’s terug te vinden.

Wens je een mailtje te sturen naar de de auteur en verantwordelijk uitgever van deze site, dan kan dat via dit contactformulier.

Share this:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *