Opnieuw wat leven in de brouwerij

Tussen september 2017 en september 2018 werd er door omstandigheden nauwelijks aan deze website verdergewerkt. Mea culpa, mea maxima culpa.

Toch is het de bedoeling om vanaf dit najaar daar verandering in te brengen en om de trektocht van 2015 verder af te werken, deze van 2016 over te zetten van de blog naar de eigenlijke website en om het verslag neer te schrijven van 2017. Noch een heleboel achterstallig werk dus.

Tijdens deze septembermaand echter geen trektocht in de Mercantour noch  Alpi Marittime. Maar anderzijds hebben ook dit jaar minstens twee mensen van mijn website gebruik gemaakt om inspiratie op te doen voor hun trektocht. Want dat is toch wel het doel: mensen inspireren en concreet op weg helpen in dit prachtige Frans natioaal natuurpark.

Zo was er Jan Wyn die in juli van dit jaar (2018) een trektocht maakte vanuit Tende richting Italiaanse zijde, een tocht met een wat minder gelukkige afloop maar al bij al gelukkig zonder al te veel erg.

En dan is er ook nog  Wim Jespers die zopas terug is en voor de trekkersgroep Schampavie een tocht uitstippelde en deze wandelde met 13 personen. Ook Wim en zijn medetrekkers waren behoorlijk enthousiast over hun tocht. Een allereerste enthousiast verslag heb ik al. Het is nu volop wachten op hun foto’s.

Bij deze gelegenheid vermelden dat er in de zomer van 2017 -bij mijn weten- eveneens 3 Nederlandstalige personen een rugzaktrektocht in de Mercantour maakten. Van Jef Dries ontving ik daarvan een uitgebreid verslag terwijl het ook de bedoeling was dat wij Wim Boomstoppel ergens tussen Rifugio Genova en Rifugio Remondino (beiden aan Italiaanse zijde van het natuurpark) de hand zouden drukken, maar een grondige navigatiefout van onzentwege heeft daar een grondig stokje voorgestoken.

En tenslotte was er ook nog Jos Kooter die ik zopas nog eens aan het bedelen ben om een verslagje van zijn tocht in de zomer van 2017.

Bedoeling is dat ook de verschillende verslagen van derden een plaatsje vinden in deze website. Dit moet dan ook compenseren dat wijzelf voor september 2018 geen tochtverslag te publiceren hebben.

Voor mezelf dus heel wat werk voor de boeg. En anderzijds kan ik alleen maar hopen dat ook in 2019 nog heel wat mensen op basis van deze website hun weg terugvinden in het natuurpark Mercantour.

Van mijn kant beloof ik mijn uiterste best te doen om deze website nog wat te stroomlijnen en actualiseren zodat deze tegen het voorjaar 2019 tiptop in orde is.

Met vriendelijke groeten,

Nico Callens

Ups en downs

Wie in de bergen gaat wandelen is bekend met het fenomeen “ups en downs”. Maar zo vergaat het ook een beetje met deze website: niettegenstaande er nog een berg teksten op verder verwerking liggen te wachten, is er sinds onze vorige trektocht in september 2017 geen “verdere poot” aan deze website uitgestoken.

De ambitie is er wel en er komt wel weer een tijdstip waarop weer een versnelling hoger wordt geschakeld. Maar momenteel liggen de (schrijf)prioriteiten even elders.

Hoe dan ook is deze website tot dusver een onafgewerkt verhaal en het is heel zeker de bedoeling om hier nog verder aan te werken. Maar daarvoor dus graag nog enig geduld.

Nico

OPROEP: deel ook jouw Mercantour-ervaringen via deze site

We zitten volop in de herfst. Het weer is lang mooi gebleven en de temperaturen zijn nu nog verre van tegen het vriespunt. Van ernstige herfststormen zijn we tot dusver grotendeels gespaard gebleven maar we zitten wel in somber en nat weer waarmee we naar de korste dagen van het jaar aan het surfen zijn. Maar wellicht ben ook jij aan het broeden op plannen voor trektochten in het nieuwe jaar ?

Het opzet van deze site, evenals van bv. de website van de vzw Hiking Advisor, is om informatie over onze ervaring en ervaringen te delen met andere mensen.

Ook staat mijn mailbox ook open voor het beantwoorden van meer specifieke vragen. Een eerste contact kan daarbij altijd verlopen via de contactmogelijkheden van deze site (contactformulier en mogelijkheid om te reageren op tochtbeschrijvingen)

Wat specifiek deze site betreft baseer ik mij daarvoor op de eigen (korte) trektochten die ik de afgelopen jaren in het natuurpark Mercantour heb gemaakt. Maar toch heeft mijn eigen ervaring zijn zwaktes. Zoals bv. het feit dat wij door omstandigheden onze eigen trektochten beperken tot maximaal 4 dagen trekken maar bv. ook omdat mijn ervaring zich beperkt tot het westelijke deel van het natuurgebied, het gebied dat gelegen is tussen de as Saint-Martin-Vésubie/Le Boréon en de as St.-Dalmas-de-Tende en Tende.

Gelukkig is er de jongste jaren al behoorlijk wat respons gekomen van mensen die zich door deze website hebben laten inspireren maar die eveneens de meer oostelijke kant van het natuurpark zijn gaan verkennen. Bedoeling is ook om de ervaring van deze mensen in deze website te gaan integreren.

Zo maakte bv. Jef Dries een flinke lange tocht die vertrok in Auron. Van hem kregen we een vrij uitgebreid tochtverslag en samen met hem zijn we nu bezig om dat te bewerken opdat het conform het concept van de tot dusver opgenomen tochtverslagen ook in deze website zou kunnen worden opgenomen. We zijn daarmee nog verre van klaar maar ik kijk alvast uit naar het eindresultaat.

Jef Dries tekende alvast zijn trektocht uit op Wikiloc:

Maar ook de tochtverslagen van andere mensen komen in aanmerking om te worden opgenomen. Maar wat minstens even interessant is, is dat ik via deze website erin slaag om een netwerk uit te bouwen met trekkers die ervaring hebben met wandelen in het natuurpark zodat ook deze mensen kunnen worden ingeschakeld bij het beantwoorden van specifieke vragen.

Vandaar deze oproep om ook jouw ervaringen met het natuurpark Mercantour kenbaar te maken en desgevallend te delen via deze website. En heb je concrete opmerkingen over de inhoud van deze website, zo van die zaken waarvan je zegt: “daar ga ik nu toch niet voor 100% mee akkoord”, dan mag je die opmerkingen ook altijd overmaken. Ze zijn welkom omdat ze de kwaliteit van deze website steeds maar verder kunnen verbeteren. Wat dat blijft de hoofddoelstelling: zo kwalitatief mogelijke informatie aanbieden, informatie die steeds kan worden bijgestuurd om ze op een hoger niveau te tillen.

En ja: het is natuurlijk allemaal een kwestie van tijd, maar deze website is nog verre van af. Heel wat plannen daarvoor liggen nog op afhandeling te wachten. Zo dient het hoofdstuk over de overnachtingsmogelijkheden nog flink te worden uitgebreid terwijl ook de informatie over de bereikbaarheid per bus van de westelijke Mercantour in de website te worden opgenomen. Maar de boer, die ploegde voort…

In elk geval blijft deze website ook voor jou open staan: zowel voor vragen als voor tochtverslagen en aanvullende informatie. Vandaar deze oproep. Ik hoop dat ik op jullie kan rekenen.

Nico Callens

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Een wandelseizoen is voorbij, een nieuw seizoen komt er aan

De tijd vliegt snel en onze voorbije trektocht lijkt door de beslommeringen van alle dag alweer lang voorbij. Door allerlei drukke bezigheden ook nog geen tijd gehad om verder te werken aan deze site, laat staan om het verslag van onze jongste tocht neer te pennen.

Blij ben ik alvast dat ik vorige zomer minstens 4 personen met zowel mijn website als met mijn persoonlijk advies op weg hebben kunnen begeleiden.

Jef Dries bezorgde mij alvast een uitgebreid verslag over zijn tocht in juni. Er wordt dan ook volop gewerkt om zijn ervaringen in deze website op te nemen. Verder was er ook nog ene Wim Boonstoppel die we hoopten onderweg te ontmoeten, maar door slechte navigatie van ondergetekende, hebben we mekaar mislopen.

Daarnaast was ook Jean-Claude Gabriel dankbaar voor het verstrekte advies en over de tocht die hij heeft gemaakt.

En zopas bereikte ons een mailtje van Jos Kooter. Ook hij was opgetogen over de tocht die hij heeft gemaakt.

Zowel de website als het verstrekte advies vond hij een grote hulp. Over bepaalde gedeeltes van zijn oorspronkelijke plannen heb ik namelijk bepaalde reserves geformuleerd terwijl ik dan weer zijn schrik voor de Pas du Mont Colomb (naar aanleiding van een commentaar op een andere site) ongegrond vond.

Schrijft hij:

“Mede door jouw mails hebben we die wandeling gemaakt (Mercantour) en het was geweldig. Pas de Colomb was geen enkel probleem, sterker nog, prachtig. Dank voor je mails, het heeft ons enorm geholpen.”

Het hoeft geen betoog dat dergelijke reacties mijn energie om aan deze website verder te werken, een boost geven. Maar alsof dit niet voldoende is: bij monde van Willy Jespers liet ook trekkersgroep Schampavie weten dat ze mijn website heeft ontdekt en dat zij volgend jaar het natuurpark Mercantour willen verkennen.

En de boer: hij ploegde voort.

Enkele verdere aanpassingen aan de site

Deze website is nog in volle opbouw èn evolutie. Ondanks het feit dat deze site reeds flink wat body heeft, is er echter ook nog flink wat werk aan de winkel. Opsommen wat er nog zowel op het getouw staat, zou mij hier echter te ver leiden.

Maar de jongste dagen toch ook reeds wat aanvullingen en bijsturingen uitgevoerd:

 • Waar de pagina met actuele weersvooruitzichten tot dusver een subpagina was van de pagina met diverse info’s, is deze gepromoveerd en nu rechtstreeks terug te vinden in het hoofdmenu.
 • Om de menubalk echter overzichtelijk te houden zijn de pagina’s met een overzicht van de uitvalspunten en over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer gedegradeerd tot subpagina’s van de nieuwe hoofdpagina “bereikbaarheid“.
 • Reeds lang was een pagina aangemaakt voor een lijstje met links, doch tot dusver was dit een lege pagina gebleven. Daaraan is ondertussen verholpen. Naast enkele algemene links is er ook lijstje met links naar nederlandstalige tochtverslagen van derden.
 • Nu de mogelijkheid is om informatie van andere websites  in te bedden (to embed) in deze website, wat onder de pagina met actuele weersvooruitzichten mogelijk maakte, worden meer en meer statische kaarten met link naar de dynamische kaarten op o.m. Google Maps en GPSies.com vervangen door dynamische kaarten die vanuit de website zelf zijn te bekijken. Een aantal kaarten is op die manier reeds omgezet, maar tal van andere dienen nog te volgen.

Opnieuw mogelijkheid om reacties te plaatsen

Met de installatie van “Akismet” (keuze tussen gratis en betalend) eindelijk een oplossing gevonden voor die dagelijkse massale pogingen om (potentieel kwalijke) spam op deze website te plaatsen. En dit resulteert blijkbaar meteen in succes waardoor nu reeds mag worden besloten dat aan de kwaal verholpen is.

M.a.w.: vanaf nu staat de reactiemogelijkheid weer open en kan je mij via deze weg je opmerkingen en reacties over maken. Zelf hoef ik niet meer de aanvragen om een reactie te plaatsen, stuk voor stuk te gaan bekijken en goed of af te keuren en kan ik mij bezig houden met het modereren van de echte reacties. En dat scheelt een slok op de borrel want de eerste dag dat “Akismet” op deze site actief is, werden reeds 26 pogingen tot spam automatisch geblokkeerd.

Dat een mens dit niet eerder installeerde… Meer info: https://akismet.com/

NawoordOndertussen zijn we reeds 10 dagen verder en in die tijd werden reeds 120 pogingen tot spam automatisch geblokkeerd. Maar wat meer is: dagelijks zijn er tot 500 pogingen tot “schadelijke aanval” van deze site. Tot dusver waren deze pogingen tevergeefs maar met dezelfde software is ook deze website tegen hacken beschermd.

Wegens overvloed aan pogingen tot spam helaas geen reactiemogelijkheid

Nadat ik de redactiemogelijkheid op deze website een aantal maanden had afgesloten, heb ik die gisteren opnieuw geopend. Waarbij ik dacht dat de pogingen tot spam ondertussen zouden zijn opgedroogd, blijkt dit ijdele hoop te zijn geweest. Ondertussen waren er namelijk opnieuw 22 pogingen tot spam.

Pogingen wel te verstaan want omdat elke reactie moet worden goedgekeurd, bereiken deze reacties met spam nooit de eigenlijke website zodat de bezoekers van deze site daar geen rechtstreekse last van ondervinden.

Maar voor mezelf is het wel telkens die totaal overbodige mails (waarbij veelal met Chinese of Japanse lettertekens) uit mijn mailbox en uit de toelatingslijst van deze website verwijderen.

Tot mijn spijt moet ik dan ook opnieuw de mogelijkheid om om deze website te reageren, blokkeren.

Wie mij evenwel wil bereiken, kan dat steeds via mijn e-mailadres: voornaam.naam@skynet.be.

Waarvoor mijn verontschuldigingen,

Nico Callens

Enige aanpassingen aan komende septembertocht

Een goede voorbereiding is het halve werk: tijdens de verdere voorbereiding, waarbij de tochten werden uitgetekend op www.gpsies.com en daarna ook werden geconverteerd om interactief te bekijken via de satelietfoto’s van Google Earth op een minder plezierige verrassing gestoten.

De Itiliaanse refuge Regina Elena, waar na de derde etappe zou worden overnacht, blijkt namelijk enkel in logies en niet in maaltijden te voorzien en omdat het voor ons geen optie is om ons eigen eten mee te nemen en dat zelf te bereiden, diende de volledige tocht te worden herbekeken;

Omdat er niet onmiddellijk een alternatief traject voorhanden was en er op het traject tussen de Rifugio Genova en de Rifugio Regina Elena  zich ook nog de Rifugio Remaldino bevindt, is uiteindelijk de optie weerhouden om de overnachting na de derde dag te laten plaatsvinden in deze Rifugio Remaldino.

Consequentie is dat de afstanden van de etappes nu veel ongelijker zijn verdeeld. Waar de 3 laatste etappes in de oorspronkelijke planning elk ongeveere 8 km lang waren, is dit nu voor de derde etappe slechts 4 km en voor de vierde etappe 11,x km.

Onoverkomenlijk is dat niet omdat de 3de etappe zich uitsluitend in het hooggebergte afspeelt waar maar wordt gevorderd aan een snelheid van circa 1 km/uur.

Anderzijds is dit aan dit tempo toch nog altijd maximaal 4 uren stappen zodat het hoe dan ook een korte tocht blijft. Maar een zijsprongetje naar de Lago di Nasta en eventueel ook naar de Colletadel Baus (2.950 m) kan daar toch  een dagvullend geheel van maken.

De kilometers die ter compensatie van het minder aantal kilometers van de derde dag aan deze vierde dag werden toegevoegd, ook niet direct een probleem. Deze 4de dag is net iets korter dan de 1ste dag, maar wel toch enigszins minder zwaar dan die eerste dag, wat dus zonder meer moet lukken.

Wel moeten we nog die vierde avond met de taxi in Saint-Martin-Vésubie zien te geraken om daar de nacht door te brengen en dan ’s anderendaags ’s morgens reeds om 7 uur de ene dagelijkse bus naar Nice te kunnen nemen.

Hierna een met Google Earth gemaakte overzichtsfoto van de aangepaste trektocht:

Ook Jef Dries enthousiast terug uit de Mercantour

Er bereikte ons het bericht dat Jef Dries uit Weelde zopas enthousiast is teruggekeerd is van een 8-daagse trektocht van net geen 200 km door het Frans nationaal natuurpark Mercantour. Daarbij blijkt hij, zoals bv. eerder ook Ellen Maertens, dankbaar gebruik te hebben gemaakt van de info op deze site waarbij wij op onze beurt zeer blij zijn Jef te hebben kunnen helpen bij het voorbereiden van zijn tocht.

Anderzijds waren er trajecten die ons tot dusver onontgonnen terrein zijn zodat wij op onze beurt wellicht nog zullen gebruik maken van zijn info.

Vooral het tochtgedeelte langs de fortengordel ten noord-westen van het stadje Tende en ten westen van de Col de Tende / Colle di Tenda, staat op mijn verlanglijstje.

Jef blijkt ook heel erg onder de indruk te zijn geweest van de goudgemzen en steenbokken die hij tijdens zijn trektocht heeft ontmoet. In dit nationaal natuurpark zijn er heel wat van die beestjes terug te vinden en je moet er al heel wat moeite voor doen om GEEN van die beestjes al dan niet van vrij nabij te ontmoeten.

Zijn uitgetekende tocht vind je alvast via deze link op de website van Wikiloc.

Powered by Wikiloc

Trektocht september 2017 is voorbereid

Het is ooit anders geweest en waren we tot kort voor het vertrek nog niet zeker van de route die we zouden volgen terwijl daarenboven de tochten uiteindelijk heel anders uitdraaiden dan voorzien.

Maar voor dit keer is alles reeds sinds half januari (2017) in kannen en kruiken. Zo werden de 4 dagetappes (gebundeld in een groep) reeds op 7 januari uitgetekend op gpsies.com.

Maar toegegeven: we hebben het ons voor komende september ook gemakkelijk gemaakt: eerst en vooral is de komende trektocht een pure copy/paste van de wandeling “Circuit Vésubie-Gesso” uit de wandelgids “Haut Pays” uit de reeks “Randoxygène”, uitgegeven door het Franse departement “Alpes-Maritimes”.

Deze gidsen zijn aan en in de omgeving van de Franse Azurenkust vlot en gratis verkrijgbaar maar voor wie ze reeds vanaf het thuisfront deze gidsen wil raadplegen, kan deze downloaden vanaf de website van het departement “Alpes-Maritimes”. Voor de overige deeltjes uit deze zeer boeiende reeks “Randoxygène” (waarbij ook andere vormen van bergrecreatie aan bod komen) wil ik verwijzen naar de pagina “downloads” van deze site over rugzaktrekken in het natuurpark Mercantour.

Maar naast de pdf-versie is er ook nog de webversie van deze wandel- en andere gidsen. Rond deze reeks sportieve gidsen is namelijk een volledige site opgezet.

Maar nu terug naar onze “Circuit Vésubie-Gesso” voor volgende september, waarvoor we tijdens de voorbereiding ook beroep konden doen op deze pagina op de website van “Randoxygène” en van waaruit ook volgend kaartje:

Deze trektocht kwam echter reeds in ons vizier bij de voorbereiding van onze trektocht in september 2016. De eerste etappe van onze komende tocht is namelijk voor 100% identiek aan de eerste dag van  onze tocht van vorig jaar. Maar waar deze gids vanuit de Gîte de Boréon naar de Rifugio Soria Ellena via de Col de Fenestre 2 dagen voorziet achten wij dit traject best haalbaar in slechts 1 dag. Aldus konden we de zowel de overnachting in als de kleine omweg via de Refuge de Cougourde overslaan.

Vandaar dat onze tocht voor komende september uit slechts 4 etappes zal bestaan terwijl er in de brochure en op de website 5 etappes beschreven staan en waarvan we hierna gemakshalve de onvertaalde versie van deze beschrijving meegeven:

 • 1er jour : Boréon – Cougourde Depuis la vacherie du Boréon (1 600 m – b.419), monter jusqu’au parking supérieur du Boréon (b.420), suivre la piste en direction du refuge de Cougourde (b.421), puis rejoindre le GR52 jusqu’au pont de Peïrastrèche (b.423, via b.422) ; continuer à travers un mélézin clairsemé jusqu’au pont de Trécoulpas (b.425) et gravir le ressaut assez raide qui défend le plateau des Sagnes où se dresse le nouveau refuge de Cougourde (2 100 m).
 • 2e jour : Cougourde – Soria
  Du refuge, traverser plus ou moins de niveau (Sud) pour rejoindre le déversoir du lac de Trécoulpas (b.427) ; gagner celui-ci et remonter les pentes soutenues du Pas des Ladres (2 448 m – b.428) par quelques lacets dans les éboulis.
  Gagner alors vers la gauche (Est) le col de Fenestre (2 474 m – b.369) par un bon sentier panoramique tantôt en montée, tantôt en descente et descendre versant italien (plein Nord) la haute combe du Val Gesso qui mène au refuge Edoardo Soria (1 830 m).
 • 3e jour : Soria – Genova
  Du refuge, descendre légèrement sur la piste pour trouver sur la gauche (Nord) l’amorce du sentier qui mène grâce à de multiples lacets jusqu’au col de Fenestrelle (2 462 m), sur le tracé de la GTA italienne.
  Descendre versant opposé vers l’immense lac-barrage de Chiotas (longueur 1,3 km) et gagner par une piste le nouveau refuge Genova (2 010 m), bâti juste au Nord du lac du Brocan.
 • 4e jour : Genova – Elena
  Du refuge, prendre d’abord le sentier du col de la Ruine qui court en rive occidentale du lac du Brocan, puis le quitter à la cote 2 170 m au profit de la combe (Ouest) qui culmine au Pas du Brocan (2 892 m).
   Descendre versant Ouest sur le refuge CAI Remondino (2 485 m) par une combe assez raide (éboulis, névé), puis continuer sur un bon sentier vers le vaste replat de la Casa del Re au-dessus duquel est juché le refuge Regina Elena (1 840 m).
 • 5e jour : Elena – Boréon
  Du refuge, traverser à l’horizontale vers l’Ouest pour rejoindre le sentier historique du vallon de Cerise, passage traditionnel entre Italie et France. Après avoir atteint le col de Cerise (2 543 m – b.376), redescendre versant français toujours par un excellent sentier réhabilité en 2004 qui mène au superbe mélézin du plateau du Cavalet (1 800 m – b.374, 373).
  Prendre alors à gauche (Est) le petit sentier en balcon qui traverse l’adret des Erps (b.378, 379) et rejoint agréablement la vacherie du Boréon (1 600 m – b.380), point de départ de ce raid franco-italien. 93

Net zoals vorig jaar wordt het opnieuw een vrij zware tocht die ons dit keer rond de hoogste toppen van het natuurpark Mercantour brengt: de Gélas (3 143 m) en de Argentera (3 297 m). Hoogste punt dat we ditmaal aandoen is de Pas du Brocan op 2892 m, het hoogste punt dat we tot dusver zullen hebben aangedaan.

Nieuw is ook dat de start- en aankomst zich in Le Boréon bevindt en dat quasi 90 % (een schatting) van deze toch over Italiaans grondgebied loopt. Maar dat loopt wel los gezien onze vorige ervaringen met de Italiaanse zijde van de bergketen en waarbij we ook reeds met 2 Italiaanse berghutten konden kennismaken.

Wat valt hier nog meer aan voor te bereiden ?