Meteo

Welk weer mogen we de komende 7 dagen in het natuurpark “Mercantour” verwachten ?

Om die vraag te beantwoorden doen we voor deze website een beroep op de 7-daagse weersverwachtingen van MeteoBlue, al hadden we bv. ook voor Météo France, Meteovista, Weer Online, Accue Weather of een andere provider kunnen kiezen.

MeteoBlue draagt echter onze voorkeur weg omdat we hier de weersverwachtingen mee kunnen geven van 3 referentiepunten die het best aansluiten bij de doelstellingen van deze site.

Daarbij worden voor deze drie referentiepunten de volgende gegevens weergegeven:

  • maximum temperatuur
  • minimum temperatuur
  • windsnelheid
  • kracht van de windstoten
  • windrichting, UV-index
  • relatieve luchtvochtigheid
  • hoeveelheid neerslag
  • neerslagwaarschijnlijkheid
  • “rainspot” (verdeling van de neerslag binnen een straal van 15 km)
  • luchtdruk.

TOELICHTING OVER GEKOZEN REFERENTIEPUNTEN:

MONT AGNELINO:

Het eerste referentiepunt is de Mont Agnelino, een berg met een top op 2128 meter boven de zeespiegel en in vogelvlucht op nog geen 3 km van het gehuchtje Castérino, en dat is net buiten het natuurpark Mercantour.

We kozen dit referentiepunt omdat de hoogte van deze bergtop vrij goed overeenkomt met de ligging van de Refuge des Merveilles (2130 m, in vogelvlucht op 7,3 km), de Refuge de Valmasque (2233 m, in vogelvlucht op 7,5 km) en de Refuge de Nice (2232 m, in vogelvlucht op 10,5 km). Al dient bij deze evaluatie enig voorbehoud te worden gemaakt: de Mont Agnelino is de hoogte top in de onmiddellijke omgeving terwijl de 3 refuges omgeven zijn door hogere bergen.

COL DE FENESTRE:

Het tweede referentiepunt is de Col de Fenestre op 2334 meter hoogte, gelegen pal op de grens van Frankrijk met Italië. Dit referentiepunt is oostelijker van de Mont Agnelino gelegen en bijgevolg wat dichter bij het stadje Saint-Martin-Vésubie en aldus zeer dicht bij de Refuge de Madonne de Fenestre (op 1903 meter hoogte en in vogelvlucht op 2,3 km) en de Rifugio Soria Ellena (op 1840 m hoogte en in vogelvlucht op 2,6 km). Op 100 à 200 meter na even hoog als de Refuge de Nice (op 2232 m hoogte, in vogelvlucht op 3,4 km), de Refuge de Valmasque (op 2233 m hoogte, in vogelvlucht op 6,9 km) en de Refuge des Merveilles (2130 m, in vogelvlucht op 9,9 km).

MONT BÉGO:

Het derde referentiepunt is de top van de Mont Bégo op 2872 m hoogte. Dit referentiepunt is belangrijk wanneer men het wat hogerop gaat zoeken, wanneer men bv. op weg naar de Rifugio Pagari (2650 m, officieel heet deze berghut trouwens Rifugio Federici Marchesini, in vogelvlucht op 6,8 km) de Pas de Pagari (2819 m, in vogelvlucht op 6,0 km) of de Pas de l’Agnel (2560 m, in vogelvlucht op 6,0 km), beiden op de grens van Frankrijk met Italië, wil oversteken.

Met deze drie referentiepunten heeft men al aardig wat info om de weersgesteldheid in de streek voor de komende 7 dagen te kunnen evalueren.

Verder valt er nog aan te stippen dat om klimatologische redenen de berghutten aan Franse kant maar open zijn tussen begin juni en eind september terwijl dat aan Italiaanse kant slecht is tussen half juni en half september. Zowel aan Franse zijde als aan Italiaanse zijde moet men zeker in juni nog rekening houden met flinke te dwarsen sneeuwpartijen, waarbij het terrein zelden vlak te noemen is. Ook niet te vergeten is dat men aan Italiaanse kant men zich op de nooderflanken bevindt, wat inhoudt dat het daar nog langer kouder weer is dan aan Franse kant.

Maar bij harde en late winters durven deze sneeuwpartijen zelfs aan Franse kant ook nog in de maand september aanwezig te zijn !

Klik HIER voor de weersvooruitzichten voor de komende 7 dagen (kleurenpresentatie)

Klik HIER voor de weersvooruitzichten voor de komende 7 dagen, met detaillering per 3 uren

Share this: