Franse Azurenkust: zonnig vakantieoord wordt rampgebied

Gisterenmorgen omstreeks 9.30 uur waren we in het station van Cannes nog aan het wachten op de TGV die ons naar huis zou brengen. Het was op dat moment hooguit 13° Celsius. Een 15-tal km (in vogelvlucht) verderop en wat honderden meter hoger was het nog 2° kouder. Later op de dag werd het echter nog zonnig en mooi.  In de loop van de dag gaven de weersvooruitzichten nog een code orange mee, wat in het achterland van Cannes nog werd weggelachen als erg overdreven. En code oranje is namelijk nog geen code rood. Niets liet vermoeden dat zich hier een 12 uur later een ware natuurramp zou voltrekken met op dit moment (zondag, 04/10/2015 omstreeks 15.00 uur) 16 gekende doden en 4 vermisten:

Hevige onweders met in Cannes tot 18 cm neerslag in 3 uren tijd (tussen 19 en 22.00 uur). In Cannes en omgeving sloegen immense golven tot ver in de stad. De onderdoorgangen van het station van Cannes waren volledig ondergelopen. Elders in de stationsomgeving liepen de huizen tot 1,5 meter boven de begane grond in een minimum van tijd onder water. In het naburige Mandelieu La Napoule‎ stierven 7 mensen in de ondergrondse parkeergarage van hun woonblok. In Biot stierven 3 bejaarden toen het water in een minimum van tijd hun bejaardentehuis innam. In Golfe-Juan (deel van het bekendere Juan-les-Pins), tussen Cannes en Antibes stierven 3 personen toen het water de bedding van een wegtunnel innam.

Tussen Nice en Cannes werden ontelbare voertuigen door het water meegesleurd en tussen en op elkaar geparkeerd . In dezelfde zone zagen een pak mensen de autoweg A8 afgesloten toen het water de autoweg overspoelde. Vandaag zondag, is er de hele dag geen enkel treinverkeer tussen Toulon en Nice. Enkele langeafstandstreinen, zoals een trein van Nice naar Bordeaux als een bedevaartstrein die van Lourdes teruggekeerde naar Italië, zagen hun rit onderbroken. Op de Lourdestrein bevonden zich 1200 bedevaarders waaronder ook heel wat zware zieken die zware verzorging nodig hadden en die later op de dag naar een ziekenhuis in de streek werden overgebracht

De materiële schade is immens: sommigen zagen in hooguit 15 minuten tijd hun woning vernield. Een massa wagens is rijp voor de schroothoop.

Nu, het weer is er de jongste weken vrij onstabiel en wisselvallig. Eens de tweede helft van september aangebroken, mag de zomer worden beschouwd als afgesloten en mag er ook al wat meer regen worden verwacht, maar toch: de afgelopen dagen was het er toch beduidend frisser dan anders. Maar tegelijk was het weer zeer wisselvallig. Om een idee te geven: op dinsdag 29 september was het in de omgeving van Cannes zeer winderig en ook vrij koud. De wolkenhemel was volledig bedekt en van een mooie azuurblauwe kust was niets meer te bekennen. Op woensdag 30 september was het er dan weer een schitterende zomerdag. Donderdag 1 oktober was het volledig bewolkt maar droog en redelijk mooi maar vrijdag 2 oktober heeft aan een redelijk tempo geregend van ’s morgens tot ’s avonds. En de weerberichten waren al helemaal niet te betrouwen: van de ene dag op de andere konden de voorspellingen totaal omslaan terwijl de verschillende weersites op het internet al eens tegenstrijdige informatie weergaven: om geen touw aan vast te knopen.

Dit alles na een snikhete en lange droge zomer die 4 maanden duurde. Een periode van regen en onweer werd enigszins verwacht en moest aanbreken, maar zo hevig en zoveel regen in zo’n korte tijd had niemand verwacht. En omstreeks 13 september was er ook al eens zware regenval en onweer geweest om de week daarna vrij mooi te worden. Dit was niet de eerste a-typische zomer van het afgelopen jaren. In het departement Var en in omgeving van Menton, waren er ook al rampzalige onweders.

Zo waren er in januari 2014 waren er in het achterland van Nice en in de omgeving van de Italiaanse grens ook al enorme grondverschuivingen waarbij volledige beddingen van spoorlijnen werd weggespoeld of overspoeld. Op het (berg)smalspoorlijntje van Nice naar Digne viel een enorme rotblok op een reizigerstreintje en ook het verkeer op het bergspoorlijntje tussen Nice en Tende bleef het treinverkeer maandenlang onderbroken toen delen van het spoor waren weggespoeld. Aan Italiaanse kant werd een ramp nipt vermeden toen tussen SanRemo en Ventigmilia een trein nog net voor een weggespoeld spoor kon stoppen.

Share this:

Eén gedachte op “Franse Azurenkust: zonnig vakantieoord wordt rampgebied

  1. Nico Callens Bericht auteur

    Achteraf hoorde ik een plausibele verklaring voor de reden waarom de smalle kuststreek zo erg werd getroffen door die zondvloed.

    Men heeft er namelijk een ontzettend lange en warme, zeg maar hete, zomer gekend en deze heeft het zeewater flink opgewarmd.

    Toen het er wat frisser werd, zorgde dit warme zeewater voor flink wat opstijgende condensatie: luchtdamp die in contact kwam met een koude bovenlaag en daardoor op korte tijd sterk afkoelde, met de gekende catastrofe als gevolg…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.