Een meerdaagse trektocht in het (hoog)gebergte maakt men niet zonder enige trekkers-ervaring noch zonder een grondige voorbereiding en zeker niet nadat men een week voordien geïnspireerd door de alcohol het coole plan heeft opgevat in een kroeg.
Te oordelen naar last minute vragen die soms al eens op online fora worden gesteld, is dat laatste echter niet zo uitzonderlijk.
De raad die dan al eens wordt meegegeven is om de ambities wat te temperen en de oorspronkelijke plannen nog even weg te bergen. Er zijn immers heel wat elementen waarmee rekening moet worden gehouden: de fysieke paraatheid, de navigatiekunst, een beetje kennis van de weersgesteldheid, en zoveel meer.
Fysieke paraatheid en terreinervaring kan men opbouwen in de eigen Belgische Ardennen en/of in het Goothertogdom, maar bv. ook in Duitsland aan de Moezel of in de Eifel. Duitsland is een zeer dankbaar wandelland met zeer goed uitgebouwde langeafstandspaden, zoals bv. dicht bij huis de Eifelsteig, de Moselsteig ende Rheinsteig. Daarenboven hebben een aantal van die langeafstandspaden een zeker Alpine-karakter zodat ze zeer goed als voorbereiding kunnen dienen voor het echte werk in het (hoog)gebergte.
Meer informatie over de langeafstandspaden in Duitsland, vindt men bv. op de Duitsland-pagina van de website van Hiking Advisor vzw. Op dezelfde website is zijn er evenzeer pagina’s over langeafstandspaden in eigen land, Nederland, het Groothertogdom, Frankrijk en nog zoveel andere landen. Tevens vindt men op die pagina’s ook links naar tochtverslagen over de behandelde landen en streken.
Wil men een stapje verder, dan vormen ook de Vogezen een dankbaar gebied om trekkers-ervaring op te bouwen.
Een interessante Nederlandstalige website om je verder op weg te helpen, is deze van de vzw Hiking Advisor, met in het bijzonder de volgende pagina’s in het menu “Tips & TrIcs3”:
- START TO HIKE
- VOORBEREIDING
- MATERIAAL
- OP HET TERREIN
Een andere handige manier om te starten is om in te schrijven voor een begeleide trekking waarbij er ook voorbereidingstochten in eigen land zijn voorzien. Dergelijke begeleide tochten worden bv. ook aangeboden door Hiking Advisor vzw en daarbij ligt de klemtoon nogal op bivaktochten waarbij men niet in zijn eigen tentje slaapt en zijn eigen voedsel meeneemt en bereidt.
Vermeldenswaard is trouwens ook nog de vzw Grote Routepaden, die o.m. instaat voor het aanleggen en onderhouden van de GR-paden in Vlaanderen en die zelf ook begeleide meerdaagse trektochten organiseert in zowel binnen- als buitenland.
Enige lectuur kan ook nooit kwaad. Interessante wandellectuur vormen de “topo-gidsen” die gedetaileerd de verschillende GR-paden bespreken. Meer info daarover bij vzw Grote Routepaden.