Dag 2 september 2016

Rifugio Soria Elena (I)  −  Rifugio Pagari (I)

De route van Rifugio Soria Elena naar Rifugio Pagari is slechts 9,6 km lang en is niet terug te vinden op de stafkaart 3741 OT van het Frans Nationaal Geografisch Instituut (IGN). Daarvoor is dan wel kaart 113 nodig van het Italiaanse Geografische Instituut. Anderzijds is dit geen eenvoudige route en vraagt ze wel enige inspanning, fysiek en techniek.

Vanaf de Rfugio Soria Elena gaat het eerst een 700 meter terug op het pad van de dag voordien, m.a.w. zuidwaarts en 73 m klimmen, tot aan 1913 meter. Daar volgen we pad M18 waarbij het direct flink zigzaggend klimmen wordt  tot aan de Pera de Fener (2698 m). Vanaf daar is het op de flank eerst op constante hoogte en daarna 15 m sterk klimmen tot aan de Bivacco Moncalien op 2700 meter hoogte. Een aantal passages zouden hier verzekerd zijn met stalen kabels.

Bij een slecht en koud voorjaar en dito zomer zou het kunnen dat hier nog sneeuwrestanten terug te vinden zijn, maar gelet op deze goede en hete zomer zou dat nog kunnen meevallen.

Vanaf daar is het nog steeds tussen de rotsblokken en puin strompelen (en mogelijks een paar stukken op handen en voeten) maar daalt het tot het 173 meter lager gelegen Lago Bianchi del Gelas (2523 m). Tussen het Lago Bianco en Lago Blu (2501 m) waarna het, nog steeds tussen de rotsblokken door daalt tot aan de Passo Soprano del Muraion op 2466 m. Ook moet

Vanaf daar is het pad, aangeduid als M21 alweer enigszins beter begaanbaar en klimt het enigszins gezapig naar de Rifugio Pagari  op 2627 m hoogte.

Share this: