Refuge de Nice

Omdat de oorspronkelijke plannen voor onze trektocht in september 2014 wegens een grondige misrekening (bedoeling was om de eerste nacht in de Refuge de Valmasque door te bengen terwijl we uiteindelijk strandden in Castérino, waarna ook de tweede dag veel zwaarder en langer was dan ingepland) kwamen we ietsje na 19.00 uur (wat voor een bergtocht veel te laat is) en totaal onaangekondigd  in de Refuge de Nice aan. De andere gasten kregen op dat moment net hun avondmaal opgediend.

In eerste instantie was de uitbater Christophe Fournier daarover behoorlijk misnoegd (al dient te worden benadrukt dat hij daar wel uiterst vriendelijk bij bleef !) maar nadat we ons hadden uitgeput in excuses en nadat de andere gasten klaar waren met het avondmaal werd toch nog voor ons tweeën (mijn echtgenote en ikzelf) toch nog een lekker warm potje gekookt.

Zoals het een echte berghut betaamt, ligt de Refuge de Nice totaal afgelegen op een hoogte van 2232 meter. Naar de dichtstbijzijnde asfaltweg waar men met de wagen bij kan, is het zeker een uur stappen. Maandelijks komt dan ook een helikopter langs voor de bevoorrading met onbederfelijke waren (conserven, deegwaren, rijst, …). Dagelijks wordt dan brood aangevoerd door dragers met een rugzak (of desgevallend met een muilezel).

Klik op de kaart om naar de interactieve kaart op Google Maps te gaan.

Klik op de kaart om naar de interactieve kaart op Google Maps te gaan.

Na een grondige renovatie die jaren duurde, werd de refuge in de zomer van 2009 heropend.

Sindsdien mag deze refuge model staan voor wat een hedendaagse berghut dient te zijn. Verschillende en vrij ruime meerspersoonskamers (we hadden het geluk de slaapkamer te mogen delen met een jonge deerne van vooraan in de 20 😉 ) en hedendaags sanitair indoor (dit bv. in tegenstelling met de Refuge de Valmasque die het andere uiterste is, maar die op zijn manier toch ook wel zijn charmes heeft). De Refuge de Nice is dan ook een ware aanrader !

Refuge de Nice

De Refuge de Nice is opnieuw open sinds 2009 nadat de refuge grondig gerestaureerd. Lees: totaal heropgebouwd. Een werkje dat verschillende jaren in beslag nam. Maar het resultaat mag worden gezien: het is een uiterst aangename, ruime en verzorgde hedendaagse refuge geworden. Is beslist een aanrader.

Uitbater Christophe Fournier van refuge de Nice

Uitbater Christophe Fournier was in eerste instantie boos omdat we in september 2014 totaal onaangekondigd ietsje na 19 uur in zijn refuge aankwamen. Op dat moment waren de andere gasten reeds aan het avondmaal toe. Online reserveren (en betalen) via de website van de CAF is namelijk noodzakelijk (wanneer men echter op het laatste moment verstek dient te laten gaan, krijgt men wel vlot zijn geld terug). Maar daarna toonde Christophe Fournier zich langs zijn meest sympathieke en gastvrije kant waarbij zijn team nog speciaal een potje voor ons tweeën kookte. Christophe Fournier gaat er verder prat op dat hij er alles aan doet om zijn recent heropgebouwde refuge vochtvrij te houden.

Maar de ligging is dan ook gewoonweg subliem. Van op het balkon ziet men uit op het vlakbij gelegen meertje en zelfs gemzen zijn te aanschouwen vanuit het raam:

DSC02450

De gemzen komen tot vlakbij de refuge en zijn dan ook met het grootse gemak waar te nemen vanuit het raam of eventueel zelfs van op het terras.

Vanaf de Refuge de Nice kan men verschillende richtingen uit:

Eerst en vooral is de Refuge de Nice te bereiken vanaf Gargaia (Pont du Gountet) aan het eindpunt van de  D171 (merkpunt 411 op stafkaart 3741 OT). Volgens Google Maps is dat een traject van 5 km stappen. Daar is een parkeerplaats en zeker in het toeristische seizoen is men er heel zeker niet alleen.

Parking aan einde van D171 (foto: Google Street View, augustus 2008)

Parking aan einde van D171 (foto: Google Street View, augustus 2008)

Of ook kan men de wagen parkeren aan de Refuge de Madonne de Fenestre via “Pas du Mont Clapier” (2548 meter). Daarvoor is het eenvoudig de markeringen van de GR 52 te volgen.

Gedetailleerde informatie over onder meer deze GR 52, maar ook over GR 5 en GR 52A) is te vinden in de topogids “La Grande Traversée des Alpes / Le Mercantour / Vallée des Merveilles). Dit boekje is in ons land vlot verkrijgbaar. Wij kochten bv. ons exemplaar in de winkelketens “AS Adventure”. Online is dit boekje bv. te koop bij de Nederlandse reisboekwinkel “De Zwerver”. Het traject zoals hij hier op deze webpagina beschreven, is wel in de tegenovergestelde zin zoals beschreven in de topogids.

In de andere richting kan het via Baisse de Basto naar de voet van de Baisse de Valmasque. Ook hier heeft men maar de markeringen van de GR 52 te volgen. Aan de voet van de Baisse de Valmasque kan men dan 3 richtingen uit: ofwel naar de Refuge des Merveilles via de Vallée des Merveilles (waarbij men gewoonweg de rood/witte GR-markeringen kan volgen, cfr. tochtbeschrijving dag 2b van september 2013), ofwel naar de Refuge de Valmasque langs “Lac du Basto”, “Le Lac Noir” en “Le Lac Vert” (cfr. tochtbeschrijving dag 2a van september 2013 maar dan wel in tegenovergestelde richting), ofwel via een zeer steile klim naar de Baisse de Fontanalba en dan verder naar Castérino (cfr. tochtbeschrijving dag 2a van september 2014, maar dan in tegenovergestelde richting).

Tenslotte is er vanuit de Refuge de Nice ook nog een steile klim naar de Pas de Pagari (Frans/italiaanse grens) en zo verder naar de Rifugio de Pagari.

Tarieven (zomer 2017, prijzen geldig tot eind september)

Gelet op het feit dat de refuge de Nice eveneens een refuge is van de Club Alpin Français (CAF), zijn er ook hier tarieven voor leden en niet-leden van de CAF.

De CAF-korting is ook van toepassing op sommige clubs en federaties uit de omringende landen. Zo is deze korting ook te verkrijgen op vertoon van een lidkaart van de (Vlaamse) “Klim- en Bergsportfederatie” (KBF). Meer info op de website van de KBF.

Overnachting in meerpersoonskamers:
 • Overnachting: € 22,80 (€ 44,40 met CAF-korting) per persoon van minimum 18 jaar (ter plaatse wordt  daar bovenop ook nog een verblijfstaks van € 0,20 aangerekend).
 • Avondmaal: €17,50 (soep, vlees en garnituur, kaas en dessert).
 • Ontbijt: € 7,00 (brood, boter, confituur en warme dranken zoals koffie, thee en chocolademelk).
 • Pick-nique (om mee te nemen): € 8,00
 • Supplement voor gebruik van warme douche: tarief mij niet bekend.

De tarieven voor de zomer 2016 blijven grotendeels ongewijzigd.

Klik HIER om de volledige tarieflijst te raadplegen.

 

Diverse info’s

 • Uitbater: CHRISTOPHE FOURNIER
 • Ligging: 06450 Belvédère, Frankrijk, op 2232 m boven de zeespiegel, zie Google Maps
  • Noorderbreedte:  44°06’15.95
  • Oosterlengte: 7°24’01.49
 • Stafkaart IGN: 3741 OT
 • De refuge is bemand van begin juni tot eind september. Op aanvraag (na telefonische contactname via het telefoonnummer 06 61 97 59 3) kan er ook buiten het zomerseizoen in bewaking en in restauratie worden voorzien. Wie er buiten de zomerperiode zonder restauratie wil overnachten, kan met maximum 20 personen terecht in de onbewaakte winterrefuge.
 • Reserveringen: via online reserveringsformulier van CAF, waar ook bezettingsgraad kan worden geraadpleegd (enkel tijdens de zomerperiode van begin juni tot eind september).
 • Telefoon: Geen vaste telefoon. Daarenboven is ook géén GSM-ontvangst !!!
 • Gesproken talen: Frans, Engels)
 • Betaling: voorschot met kredietkaart bij online reservering (internet via satelliet !), restbedrag contant te betalen na het ontbijt.
 • Link naar website
 • Link naar contactformulier
Share this: