Overnachten

Overnachten in een tentje heeft zo zijn voordelen. Zo is men niet gebonden aan een af te leggen afstand en kan men het na een dagje stappen voor bekeken houden op de plaats die men zelf wenst (of voorwaarde dat men zich voldoende ver van de grenzen van het natuurpark bevindt is vrij kamperen zonder meer toegelaten).

Berghutten

Toch is overnachten in een tentje niet meer aan ons besteed: wij kozen dan ook voor overnachting in berghutten (refuges). In het natuurpark Mercantour zijn er heel wat, maar tot dusver maakten wij enkel gebruik van berghutten die werden uitgebaat door de Club Alpin Français (CAF), meer bepaald in de refuge de Valmasque, de refuge des Merveilles, de refuge de Nice en de refuge de Madonna de Fenestre. Verder is er ook nog de  Refuge de la Cougourde waar we nog niet hebben gelogeerd maar  en waarmee we zowat alle CAF-refuges in het zuid-oostelijk gedeelte van het natuurpark hebben opgesomd.

Verder heeft de CAF nog 3 dergeliijke refuges in het noord-westen van het natuurpark (Refuges des Vens, Refuge de Rabuons en Refuge de Gialorgues).

CAP-Refuges in Mercantour (2)

Overzichtskaart met de situering van de berghutten (refuges) van de Club Alpin Français (CAF) de Nice. Klik op de kaart om naar de interactieve kaart van Google Maps te gaan

In het zuid-westelijk gedeelte van het natuurpark is er ook nog de “Refuge de Fontanalbe” die door de “Ski Club de Nice” worden uitgebaat, Al is uitbaten hier veel gezegd want in afwachting van renovatie is deze refuge al enkele jaren gesloten. Toen we daar in september 2014 voorbijkwamen, was alvast nog niet het minste spoor van renovatiewerken te bemerken.

Ook zijn er  nog dergelijke berghutten (“rifugio’s”) aan Italiaanse kant (waar het park “Parco Naturale delle Alpi Marittime” heet). Zo is er vooreerst de niet zo grote maar hoog gelegen en zeer populaire Rifugio Pagari waarover op deze website reeds een informatiefiche bestaat, maar ook nog de ruime en gezellige Rifugio Soria Ellena, waarvoor nog geen infofiche beschikbaar is. Verder hopen in september 2017 nog kennis te maken met de Rifugio Remondino en de Rifugio Genova, waarvoor ook nog infofiches op te stellen.

Gîte d’étapes

In de meer bewoonde gebieden vinden trekkers doortochtslogement in gîtes d’etapes. Doorgaans worden die uitgebaat door zelfstandige uitbaters.

Wij logeerden in een dergelijke gîte d’etape in Tende, Castérino,  Saint-Martin-Vésubie en Le Boréon. Maar verder nog te vermelden de gîte Neige et Merveilles op een paar honderd meter van de Lac des Mêsches evenals enkele overnachtingsmogelijkheden in de vallei van de Gordolasque, zowat aan het eindpunt van de D171, zoals de Chalêt Lucie Bertoli en de Relais des Merveilles.

Bedoeling is om voor alle genoemde overnachtingsplaatsen een informatiefiche te voorzien, maar daarvoor is nog wat werk voor de boeg. Voor de situering van deze gîtes is het trouwens het nuttig om ook pagina met de uitvalspunten te bekijken.

Share this:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.