Openbaar vervoer

VOORAFGAANDE OPMERKING:

Alle dienstregelingen die hierna worden verstrekt, zijn louter indicatief en steeds onder het grootste voorbehoud. Deze informatie kan namelijk steeds wijzigen terwijl deze website niet de ambitie heeft om dit soort informatie up-to-date te houden. De hiernavolgende info moet dan ook steeds geverifieerd worden in functie van de concrete reisdata van de geïnteresseerden.

Uitvalsbasis Nice

Voor wie zich wil beroepen op het openbaar vervoer, is Nice de meest aangewezen uitvalsbasis. Nice zelf is vanuit België (en Nederland) zowel bereikbaar per trein als per vliegtuig.

Zo is er bijvoorveeld dagelijks een rechtstreekse TGV vanuit zowel Brussel-Zuid als Lille Europe met de volgende dienstregeling:

Heenreis: Vertrek Brussel-Zuid om 12.17 uur of vertrek in Lille-Europe om 13.03 uur. Aankomst in Nice om 20.37 uur.

Terugreis: Vertrek  in Nice om 09.24 uur. Aankomst in Lille-Europe om 17.01 uur of aankomst in Brussel-Zuid om 17.52 uur.

Er zijn verder ook nog verbindingen met overstap in Marseille of Parijs. In de lichtstad dient echter te worden veranderd van station (RER of metro) en voor wie zwaar bepakt is, is dat mogelijks minder interessant.

Meer info op o.a. de website van de NMBS

Voor info over vluchten van en naar Nice en voor de bereikbaarheid van het stadscentrum en het SNCF-station vanuit de luchthaven, is er de volgende interessante website: http://www.vliegveldinfo.nl/vliegvelden/nice-airport/.

De afstand tot het stadscentrum van Nice bedraagt cirdca 7 km. Bus 99 brengt u om het half uur rechtstreeks van de luchthaven naar het SNCF-station. Andere buslijnen brengen u naar andere bestemmingen in de stad.

In de zomer van 2018 wordt (werd) de eerste fase van de tweede tramlijn van de stad Nice in gebruik genomen waardoor over afzienbare tijd de luchthaven van Nice de belangrijkste multimodale vervoerspoort wordt in de richting van het oosten en het noorden terwijl ook deze nieuwe tramlijn de luchthaven met zowel het centrum van Nice als de haven van Nice zal verbinden.

Maar nu reeds hebbende belangrijkse buslijnen vanuit Nice in de richting van het natuurpark een halte aan de luchthaven. Belangrijkste verschil is dat in de toekomst deze bussen wellicht aan de luchthaven van Nice zullen vertrekken.

Tende (+ nabijgelegen St.-Dalmas de Tende)

Situering Tende op Google Maps:


Het stadje Tende bevindt zich op de grens met Italië en bevindt zich op enkele kilometer van het Natuurpark Mercantour terwijl het meest oostelijke deel van het natuurpark zich op het grondgebied van Tende bevindt). Het is ook het enige stadje in de nabijheid van het natuurpark dat te bereiken is per trein. Daarenboven is het spoorlijntje dat Nice met Tende verbindt en bekend als de “Train des Merveilles”, vrij spectaculair en op zich al de moeite waard.

Om 07.30 uur, 09.17 uur, 12.24 uur en om 14.55 uur is er in principe een rechtstreekse trein van Nice naar Tende en een rit duurt circa 2 volle uren.

Maar wegens ingrijpende spoorwerkzaamheden op het meest spectaculaire traject tussen Breil-sur-Roya en Tende dient in de zomer van 2018 tot 13/07/2018 in Breil-sur-Roya uitzonderlijk te worden overgestapt op een vervangende bus.

Om 17.23 uur en om 18.03 uur is er ook nog een verbinding met overstap in Breil-sur-Roya. Hiervoor dient men circa 20 minuten extra te rekenen.

Klik HIER om de volledige dienstregeling van dit spoorlijntje te raadplegen.

Overnachten in Tende kan in 2 familiale en vrij goedkope hotels: “Le Miramonti en “Hôtel du Centre” maar voor trekkers is er ook de zeer goedkope Gîte d’étape “Les Carlines”Beide hotels zijn bevinden zich vlakbij het station. De Gîte bevindt zich iets verderop, op circa 1 km van het station, maar heeft een prachtig uitzicht op het stadje, is ook enigszinds goedkoper en bevindt zich vlakbij de start van de zuidelijke wandelroute naar Castérino via Lac des Mesches.

Saint-Martin-Vésubie

Situering Saint-Martin-Vésubie op Google Maps:

Saint-Martin-Vésubie ligt ietjes westelijker dan Tende en is vanuit het regionaal busstation (“gare routière”) “Nice-Vauban” te bereiken met de buslijn 730. Deze buslijn heeft trouwens ook een halte aan de luchthaven van Nice.

DSC01826

Het aantal verbindingen is echter beperkt. Het hele jaar door is er van maandag tot zaterdag een bus met vertrek aan het “Gare routière” de Nice-Vauban om 17.00 uur met aankomst in Saint-Martin om 18.50 uur. Deze bus komt aan het SNCF-station om 17.10 uur en aan Terminus 1 van de luchthaven Nice om 17.25 uur.

Op zondag rijdt deze bus een uurtje later: Nice-Vauban: 18.10 uur, SNCF-station 18.10 uur, Terminus 1 van de luchthaven om 18.25 uur en aankomst in Saint-Martin om 19.50 uur.

Voor beide avondbussen moet er echter rekening worden gehouden met belangrijke vertragingen bij aankomst in Saint-Martin (soms tot 45 minuten en meer)  in het geval van belangrijke sport- of andere manifestaties in de omgeving van “Stade de Nice”

In juli en augustus is er verder ook nog een morgenbus om 08.15 uur aan de Gare routière “Nice-Vauban”. Deze bus komt om 08.25 uur aan het SNCF-station van Nice en om 08.40 uur aan Terminus 1  van de luchthaven. Aankomst in Saint-Martin om 10.00 uur.

Terugkeer vanuit Saint-Martin-Vésubie: het hele jaar door met vertrek om 07.00 uur met aankomst in Nice Vauban om 08.55 uur. Ook deze bus komt aan de luchthaven (“Promenade”), meer bepaald om 08.25 uur maar deze bus stopt wel niet in de nabijheid van het SNCF-station van Nice-Ville.

In juli en augustus is er verder nog een avondbus met vertrek in Saint-Martine om 18.30 uur en aankomst in Nice-Vauban om 20.10 uur. Deze bus stopt zowel aan de luchthaven (meer bepaald aan de “Promenade” om 19.45 uur) als aan het SNCF-station (20.00 uur).

Deze busritten zijn trouwens spotgoedkoop want zowel in semptember 2014 als in september 2015 betaalden we voor een enkele reis tussen Nice en Saint-Martin slechts € 1,50 per persoon. Strikt genomen komt daar echte nog € 5,00 bij voor bv. rugzakken die niet mee mogen in de bus zelf maar die een plaatsje krijgen in de bagageruimte van de bus maar de beide keren dat we van die bus hebben gebruik gemaakt, hebben we deze toeslag niet hoeven te betalen.

Overnachten in Saint_Martin-Vésubie kan o.m. in de plaatselijke gîte d’etape “La Rouguiere”.

La Madone de Fenestre & Le Boréon

Eens aangekomen in Saint-Martin-Vésubie is men nog niet bepaald in het natuurpark Mercantour. Daarvoor moet men in het enigszins verderop gelegen Madonne de Fenestre of in Le Boréon te zijn.

Alvast in juli en augsutus is er een navettebusje dat je tijdens de weekends in aansluiting met de “Rando-bus” voor €1,5 per persoon van Saint-Martin naar ofwel La Madone de Fenestre ofwel Le Boréon brengt (of vice versa), maar dat is dan in de eerste plaats bedoeld voor de dagjeswandelaars. op de momenten dat het pendelbusje niet rijdt dient er beroep te worden gedaan op de plaatselijke taxi (tel. 06 15 12 64 81). Een enkele rit van Saint-Martin koste ons (in dit geval voor twee personen) wel net geen € 50,-.

Navettes van-en-naar Saint-Martin

Verder zijn er ook nog busverbindingen naar o.m.  de uitvalsbasissen Isola (200) en St.-Dalams-Valdeblore, maar deze informatie dient nog verder te worden uitgewerkt. Maar met vragen hierover kan je steeds bij mij terecht via het contactformulier:

Share this: