Refuge de Valmasque

Tot dusver hadden we twee keer de gelegenheid om te overnachten in de Refuge de Valmasque en het is met enigszins gemengde gevoelens dat op deze refuge wordt teruggeblikt..

Enerzijds zijn er de zeer gastvrije uitbater Michel Duranti, evenzeer trouwens zijn equipe, de uitstekende maaltijden en de gezelligheid van een blokhut maar nadeel van deze in 1984 gerenoveerde refuge is toch wel de zeer krappe behuizing in de slaapzalen terwijl ook het ontbreken van ook maar enig warm water en de buitentoiletten aan de achterzijde van het gebouw dienen te worden aangestipt als minpuntjes.

DSCN8167

Michel Duranti en zijn ploeg staan in de Refge de Valmasque in voor een gastvrij onthaal en voor lekkere maaltijden. Dit compenseert ruimschoots de materiële beperkingen van deze refuge* *Ondertussen heeft Michel Duranti, na veel jaren dienst, de fakkel doorgegeven aan Catherine Debray.

Overnachten in een refuge doet men doorgaans dan ook maar voor één nacht zodat een en ander niet onoverkomenlijk is. Toch dienen deze nadelen te worden vermeld.

Maar niet eens zo ver van de bewoonde wereld (de parking aan de ingang van het natuurpark ligt op zowat 2 uur stappen) is deze refuge, aan “Le Lac Vert” mooi gelegen. Wanneer men vertrekt in Castérino, heeft men de indruk dat deze refuge hoog is gelegen (en geef toe: 2233 meter is niet minnetjes), maar eenmaal ter plaatse stelt men vast dat er rondom “Le Lac Vert” nog veel hogere, “oninneembare”, bergen zijn.

Toch zijn deze bergen niet zo oninneembaar als ze wel lijken. Ter hoogte van de barrage tussen “Le Lac Vert” en “Le Lac Noir” is er namelijk een pad dat via de Baisse de Montolivo (2515 meter) naar de Collet de la Charnassère (2727 meter) loopt. Daarna kan men afdalen naar “Lac de l’Agnel” (2467 meter) om terug op te klimmen naar “Pas de l’Agnel” (2564 meter) op de Frans/Italiaanse grens. Vanaf daar kan men dan ofwel langs “Lac de l’Agnel” via Pointe de Valmasque (2200 meter) terug naar Castérino ofwel na “afdalen” via “Lago Bianco dell’Agnel” naar de Rifugio Pagari (2650 meter). Dit laatste deden we in september 2015 in omgekeerde richting, met vertrek in Rifugio Pagari (tochtbespreking in voorbereiding). De route is in grote lijnen terug te vinden op de stafkaarten, maar is niet “gebaliseerd”. Hoogtens zijn er hier en daar van die stenen mannekens (het correcte Nederlandse woord blijkt volgens Wikipedia “steenman” of “steenmannetje” te zijn; de Engelse benaming is “cairn”) terug te vinden. Ook zitten er best ruige stukken traject tussen ruwe rots tussen.

DSCN7817    Ligging refuge de Valmasque(1)

Ligging refuge de Valmasque(2 - panorama)

De Refuge de Valmasque ligt op 2233 meter hoogte maar is omringd door bergen van 2700 tot 2800 meter hoog (Cime de la Charnassère aan de Italiaanse grens en Rochers de Sainte-Marie in de omgeving van de Baisse de Fontanalbe). Foto genomen van op de Baisse de Montolivo (2515 meter)

Het kan echter ook minder ruig want langs de 3 meren (“Le Lac Vert”, “Le Lac Noir” en “Lac du Baso” is er een vrij gemakkelijk pad dat in vroegere tijden nog door het Italiaanse leger werd aangelegd. Van hieruit kan men vanaf merkpunt 96  naar de Baisse de Fontanalba (2574 meter), en via merkpunt 95 naar de Baisse de Basto (2693 meter). De beklimming van de Baisse de Fontanalbe is vrij kort maar zeer stijl (cfr. tochtbeschrijving van dag 2a in september 2014) en tegelijk ook zeer ruig.  De beklimming van de Baisse de Basto gaat dan eerder over een steil bergpad maar is evenmin te onderschatten  (cfr. tochtbeschrijving van dag 2b in september 2014).

Voor de Vallée des Merveilles (met zijn historische rotsgravures) en de Refuge des Merveilles moet men echter via de Baisse de Valmasque (2549 meter) via een niet eens zware beklimming (cfr. tochtbeschrijving dag 2 in september 2013).

Tarieven (zomer 2017, prijzen geldig tot eind september)

Gelet op het feit dat de refuge de Nice eveneens een refuge is van de Club Alpin Français (CAF), zijn er ook hier tarieven voor leden en niet-leden van de CAF.

De CAF-korting is ook van toepassing op sommige clubs en federaties uit de omringende landen. Zo is deze korting ook te verkrijgen op vertoon van een lidkaart van de (Vlaamse) “Klim- en Bergsportfederatie” (KBF). Meer info op de website van de KBF.

Overnachting in slaapzalen (geen kamers voor enkele personen aanwezig):
 • Overnachting: € 17,90 (€ 8,95 met CAF-korting) per persoon van minimum 18 jaar (ter plaatse wordt  daar bovenop ook nog een verblijfstaks van € 0,20 aangerekend).
 • Avondmaal: €18,20 (soep, vlees en garnituur, kaas en dessert).
 • Ontbijt: € 7,50 (brood, boter, confituur en warme dranken zoals koffie, thee en chocolademelk).
 • Pick-nique (om mee te nemen): € 8,50
 • Geen warm water beschikbaar

Klik HIER om de volledige tarieflijst te raadplegen.

Diverse info’s

 • Uitbater: MICHEL DURANTI
 • Aantal plaatsen: 54 (zomer) / 12 (winter)
 • Ligging: 06430 Tende, Frankrijk, op 2232 m boven de zeespiegel, zie Google Maps
  • Noorderbreedte: 44°10’81.50 N
  • Oosterlengte: 7°44’66.78
 • De refuge is bemand van begin juni tot eind september. Op aanvraag (na telefonische contactname via het telefoonnummer 04/93 62 59 99) kunnen groepen eventueel ook buiten het zomerseizoen in bewaking en in restauratie worden voorzien. Wie er buiten de zomerperiode zonder restauratie wil overnachten, kan met maximum 12 personen terecht in de onbewaakte winterrefuge.
 • Reserveringen: via online reserveringsformulier van CAF, waar ook bezettingsgraad kan worden geraadpleegd (enkel tijdens de zomerperiode van begin juni tot eind september).
 • Telefoon: Geen vaste telefoon. Daarenboven is ook géén GSM-ontvangst !!!
 • Gesproken talen: Frans, Engels)
 • Betaling: voorschot met kredietkaart bij online reservering (internet via satelliet !), restbedrag contant te betalen na het ontbijt.
 • Link naar website
 • E-mail
 • Link naar contactformulier
 • Geen telefoon aawezig in de refuge !
 • Stafkaart IGN: 3741 OT en 3841 OT(beide kaarten overlappen mekaar over de volledige noord/zuid-strook tussen Lac de L’Agnel, ten noorden van de Refuge de Valmasque, en flink onder de Refuge des Merveilles)

Réservation, Refuge de la Valmasque

Pour réserver des repas sans nuitées, merci de contacter le gardien via le formulaire de contact en précisant bien les dates et repas souhaités, ainsi que le nombre de personnes et votre nom. Vous pouvez aussi utiliser ce formulaire pour…

Share this: