Natuur

Kennismaking met het natuurpark “Mercantour”

scan015

“De Alpen ontmoeten de Middellandse Zee”. Met deze ene omschrijving wordt op een treffende manier de verscheidenheid binnen het natuurpark geschetst: een Alpijns massief dat 15 toppen van meer dan 3000 meter telt, landschappen die die tot 20.000 jaren geleden werden gevormd door gletsjers, talrijke bergmeertjes en hooggelegen weilanden. En dit alles op 40 km in vogelvlucht van de Middellandse Zee, waarvan het de zonneschijn, de geuren en het zachte klimaat heeft meegekregen.

Het is uit deze verbinding met de Middellandse Zee dat het bijzondere van het natuurpark is ontstaan en waarbij in zijn schoot en zijn uitgestrektheid fauna en flora kan waarnemen die men elders zelden ontmoet. Bij het opklimmen vanuit de valleien, langs smalle en kronkelende kloven varieert het landschap van zachte terrasjes met olijfbomen in de schaduw van dennen naar ruige rotspartijen en ruilt men zomerse hitte in voor de frisheid van de Alpen. Of om in de winter te genieten van weidse met sneeuw bedekte vlaktes onder een heldere hemel.

Het natuurpark Mercantour ontstond in 1979 en is ruimer dan de historische grenzen van de jachtreservaten van  de “Haute Vésubie” en beschermt de bovenvalleien van de Alpes Maritimes ‘de vallei van Roya, van de Tinéé en van de Var) maar ook van de Haut Verdon en enkele percelen van de vallei van de Ubaye.

Sinds 1987 is het park verbonden met zijn Italiaanse evenknie aan de overkant van de grens: het “Parco naturale Alpi Marittime“: beide natuurparken samen zijn een voorloper van een dertigtal toekomstige landsgrensoverschrijdende natuurparken in Europa die de komende jaren zullen worden opgericht.

(Vrije vertaling van het voorwoord van het in juni 2013 uitgegeven fotoboek “Parc national Mercantour remarquable”; ISBN: 978-2-35956-025-1, een uitgave van Gilleta / Nice-Matin).

Meer gedetailleerde info over de fauna en flora in de Mercantour is in voorbereiding. Hierna bij wijze van voorsmaakje alvast enkele foto’s van gemzen en steenbokken die we tijdens onze toch van september 2014 van zeer nabij konden aanschouwen. Als toemaatje ook nog een naar verluidt zeer zeldzame foto van gieren die uitrusten op een rots. Beneden in de vallei was er stevige mist en wellicht waren ze aan het wachten op helder weer om hun glijvluchten opnieuw aan te vatten.

DSC02410 DSC02414 DSC02605

IDENTITEITSKAART:

Oprichting van het park : 18 augustus 1979

HET HART VAN HET PARK :
Oppervlakte: 68 500 ha
Minimale hoogte: 490 m
Maximale hoogte: 3 143 m (La Cime du Gélas)

“Aire optimale d’adhésion” (AOA):
Oppervlakte: 146 500 ha
Minimale hoogte: 250 m
Maximale hoogte: 3 193 m

Vaste inwonters: 17 700 in de “AOA”

Beschermde ruimtes: Natura 2000: 14 sites

Internationale betrekkingen : Verbroederd met het “Parco Naturale Alpi Marittime” (Italië) en met het Parc national de Banff (Canada).

Flora: de grootste verscheidenheid van heel Frankrijk met 2 000 verchillende planten, waarvan 200 zeldzame planten en 30 inheemse.

Fauna:
58 soorten zoogdieren -waaronder de 7 soorten wilde soorten hoefdieren die men in Frankrijk vindt- en natuurlijk ook de wolf. Ver ook nog 153 vogelsoorten met soorten die men nergens elders ter wereld tegenkomt, zoals de Siberische ruigpootuil en de Noord-Afrikaanse Oeho.

Internet: officiële website natuurpark Mercantour / officiële website natuurpark Alpi Marittime

Facebook: officiële Facebook-pagina

YouTube: officiële YouTube-kanaal

Share this:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.