Dag 3 September 2014

Refuge de Nice — Refuge de Madonne de Fenestre

Deze derde etappe was relatief kort en is op de stevige klim naar de Pas du Mont Colomb na, eigenlijk vrij rustig. We kwamen namelijk reeds rond 16 uur aan in Madonne de Fenestre. Bij mooi weer is dat niet eens erg want rond Madonne de Fenestre is wel een en ander te verkennen. Maar omdat het omstreeks dat tijdstip nogal killig was, hield ik het bij aankomst in Madonne de Fenestre reeds voor bekeken.
Ook ditmaal konden we ons laten leiden door de rood/witte GR-markeringen. Maar ook hier legden we het traject in de tegenovergestelde richting af zoals beschreven in de topogids “La Grande Traversée des Alpes / Le Mercantour / Vallée des Merveilles”.

Pas du Mont Colomb

Het traject is ook hier weer vrij eenvoudig. Aan de refuge de Nice gaan we de trappen naar beneden om daarna het riviertje over te steken. Beneden slaan we links af in de richting van “Lac de la Fous”. We volgen de boorden van het meer we voorbij het stuwdammetjes aan merkteken 416 komen. Hier verlaten we het vlakke pad en gaan rechts steil naar boven naar de “Pas du Mont Colomb”: een stevige en ruige klim tot  aan merkteken 400 op 2548 meter.

De afdaling van de Pas du Mont Colomb

De afdaling van de Pas du Mont Colomb

DSC02479

DSC02482     DSC02493

DSC02497     DSC02496

De afdaling is minder steil maar wegens een late winter dienden we met de nodige voorzichtigheid een flinke sneeuwplek dwarsen.

DSC02505 Maar eenmaal dit voorbij was het ergste kwaad geschied en kon er vrij ontspannen aan de verdere afdaling worden begonnen. Op uitzondering van nog één kwaad puntje waarvoor enige gymnastiek nodig was:

DSCN7158    DSCN7160

Tussen hier en Madonne de Fenestre (merkpunten 367 en 357) geen merkpunten meer, maar geen nood, want het pad is goed zichtbaar en de talrijke wit-rode GR-bakens tonen de weg.

DSC02531

Geleidelijk aan komt men tot onder de boomgrens en komt er meer en meer vegetatie. Haasten hoeft men zich trouwens niet want men heeft tijd zat. Madonna de Fenestre ziet men trouwens al van ver liggen.

DSC02535

DSC02530

Wij hadden naar de late namiddag wat minder geluk met het weer zodat we reeds omstreeks 16.00 uur eerder verkleumd en verkild aankwamen in de refuge. Zelf hield ik het voor die dag dan ook voor bekeken, maar bij mooi weer hoeft het geen beletsel te zijn om reeds omstreeks 16.00 uur in de refuge aan te komen. Net zoals in de omgeving  van de Refuge des Merveilles zijn ook hier wel korte vervolgwandelingetjes aan te breien.

DSC02547

Wordt vervolgd. Verdere uitleg over o.m. de naam nog te verwerken:

  • https://fr.wikipedia.org/wiki/Madone_de_Fenestre
  • http://www.vesubie-mercantour.com/le-sanctuaire-de-la-madone-de-fenestre-saint-martin-vesubie.html
  • http://www.paroissevesubie.org/les-sanctuaires-mariaux/madone-de-fenestre/
  • µhttp://www.milierando.fr/lac-de-prals-la-madone-de-fenestres-saint-martin-vesubie-mercantour
  • https://books.google.be/books?id=YQhyjRfzpg0C&pg=PA290&lpg=PA290&dq=legende+madone+de+fenestre&source=bl&ots=n27-8vzpa7&sig=Klr6b-PKHBuadgLPHg3pz2hMn5U&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiQxMa-6oHMAhWF1A4KHQ08CZ8Q6AEIKzAC#v=onepage&q=legende%20madone%20de%20fenestre&f=false

http://nl.france.fr/nl/infosredac/pelgrimstochten-de-bergen:

Op 26 mei wordt d.m.v. een korte processie vanuit de kerk van Saint-Martin-de-Vésubie (dorp van 1.000 inwoners in het dal van Boréon) een erg oud houten standbeeld (La Madone) naar de kapel vanNotre-Dame de Fenestre gedragen (op een hoogte van 1.900 meter). Dit sanctuarium ligt in het hartje van het gebergte en het nationale park van de Mercantour. Het is een oud godshuis, dat in de XIIde eeuw opgericht is door monniken. In het sanctuarium worden moedige pelgrims verwelkomt.
De Maagd is het hele jaar door aanwezig. De sleutel wordt bewaard door de bewaker van de trekkershut CAF (club alpin français): het landschap trekt vele wandelaars aan. Op 16 september wordt het beeld tijdens een processie weer terug naar het dorp gebracht.

DSC02539

Share this: