Een nieuwe trektocht nadert met rasse schreden

Het is bijna opnieuw zo ver en gaan we voor 6de de keer naar de Franse Azurenkust op vakantie. Ook zullen we —als alles mee zit— voor de derde keer een trektocht door het natuurpark Mercantour maken.

Waar we eerst aarzelend voor de eerste keer opnieuw meerdaagse trektochten startten, hebben we ondertussen dermate de smaak te pakken dat we het elk jaar opnieuw willen.

Door omstandigheden zijn we dit jaar echter eerder laat met de voorbereiding van onze tocht van dit jaar begonnen. Dermate laat dat er nu nog een aantal totaal verschillende opties open liggen.

Wat vast staat dat we dit jaar starten in Saint-Martin-Vésubie. Al was er tot voor kort toch wel twijfel omdat actuele informatie over het busvervoer tussen Nice en Saint-Martin-Vésubie (lijn 730) moeilijk te vinden was (zo komt de lijn niet / niet meer voor in het overzicht van de buslijnen van Lignes d’Azur). Maar nu hebben we toch zekerheid dat het buslijntje nog wel degelijk bestaat.

Toch is er nog altijd twijfel over de  volledigheid van de informatie. De folders hebben immers steeds een geldigheidsstartdatum maar nooit een geldigheidseinddatum. Vorig jaar bleek de dienstregeling op 1 september gewijzigd, bleek de geplande avondbus vanuit Saint-Martin naar Nice niet meer te rijden en werd die wijziging uiterst laattijdig op de website van de busmaatschappij gecommuniceerd.

De actuele dienstregeling die we via de toeristische dienst van Saint-Martin-Vésubie hebben ontvangen, lijdt aan hetzelfde euvel. Van toepassing sinds 15 juli van dit jaar (die van vorig jaar van toepassing vanaf 1 mei 2014), is er opnieuw geen einde geldigheid op vermeld en prijkt daar nu opnieuw die avondbus op die verleden jaar in september niet meer reed.

Waar we de twee vorige jaren startten in Tende, starten we dit jaar —zoals hiervoren reeds vermeld— in Saint-Martin-Vésubie waarbij de avondbus vanuit Nice daarheen geen probleem zou moeten vormen. Mensen uit de streek die ’s morgens de bus naar Nice nemen om naar werk of naar school te gaan (een standaardbus die toch wel behoorlijk vol was) moeten ’s avond immers terug in de heimat geraken.

Maar wat wel belangrijk is, is dat we vernomen hebben dat er in aansluiting met de lijnbus uit NIce (lijn 730) ook een pendelbusje is richting Le Boréan en richting Madonna de Fenestre.

Deze busjes lijken ook in september te rijden, maar het aanbod is eigenlijk gericht op dagjestoeristen die in september vooral voor één dag (of hoogstens gedurende het weekend) in de bergen willen wandelen en niet zozeer op rugzaktrekkers die voor meerdere dagen de bergen in willen. Dus niet zo erg geschikt voor ons doel.

Gelukkig is er, in tegenstelling met in Tende, in Saint-Martin-Vésubie ook een taximaatschappij die moet toelaten  dat we een overnachting in Saint-Martin-Vésubie uitsparen en de tocht meteen starten in Madonna de Fenestre. De in Saint-Martin uitgespaarde overnachting kunnen we dan in de tocht zelf inpassen zodat er een extra overnachting komt in de Refugio Soria Ellena, wat dan de tweede overnachting aan Italiaanse kant wordt.

Bijgevolg liggen de opties voor twee verschillende trektochten open:

Bij een eerste optie starten we in Saint-Martin-Vésubie en gaan we te voet naar Madonna de Fenestre. Tweede dag zou dan van Madonna de Fenestre naar Refugio Pagari gaan. Derde dag van Refugio Pagari naar Castérino en vierde dag van Castérino naar Saint-Dalmas de Tende.

De voorkeur gaat echter uit naar een start in Madonna de Fenestre waarbij de eerste dag van Madonna de Fenestre naar Refugio Pagari loopt (zie eerste optie). Tweede dag gaat dan naar Refugio Soria Ellena naar refuge de Cougourde. Derde dag van refuge de Cougourde naar Saint-Martin-Vésubie.

Maar dat is er nòg een onzekere factor en dat is het weer. Tot dusver kende men een lang, hete en dorre zomer. Maar de zomer zou wel eens een vroeg einde kunnen kennen en grondig kunnen omslaan. De meeste weerberichten wagen zich niet verder dan 14 dagen maar de website http://www.accuweather.com/nl durft zich met enige betrouwbaarheid tot meer dan een maand ver wagen. Niet dat dan alles tot op de dag nauwkeurig kan worden voorspeld (of dat dit als dusdanig mag worden geloofd) maar naar verluidt zijn de daarin terug te vinden tendenzen wel vrij accuraat.

En juist die langetermijnvooruitzichten zijn de eerste helft van september niet echt gunstig te noemen zodat de trektocht van dit jaar om die reden in duigen gaat vallen.

Wie vooraf en specifiek met dat doel op reis gaat, kan aan zijn planning weinig veranderen en moet er ook bij slecht(er) weer van daar. Voor ons zijn die bergtochten echter onderdeel van een wat ruimere vakantie (vandaar dat we ook de lengte van deze meerdaagse tochten beperken). Wij hebben echter ook de mogelijkheid om tot op het laatste moment met de datum van onze tochten te kunnen gaan schuiven.

Ultiem noodscenario is dat we de trein naar Tende nemen en daar dat met een vaste overnachting in Gîte d’étape “Les Carlines” (een degelijk adresje) verschillende dagtochten gaan maken.

Maar we zien wel. Alle opties liggen nog open.

Nico Callens

Share this:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.